... en (zeker in eigen ogen) al groot genoeg is om zelf allerlei beslissingen te nemen.

De puberteit is meestal in volle gang en bezorgt jou als ouder nieuwe uitdagingen in de opvoeding. Het team Jeugdgezondheid kan je helpen bij vragen.

Elke school heeft een vast team Jeugdgezondheid met een jeugdarts of verpleegkundig specialist, een jeugdverpleegkundige en een doktersassistente. De school heeft regelmatig overleg met dit team over gezondheid en welzijn van de leerlingen. Ook kan de school, met toestemming van jou als ouder, advies vragen aan Jeugdgezondheid over extra ondersteuning van je kind.

Je kunt contact met ons opnemen. Of je vraag stellen via ons contactformulier.

Op deze pagina:

Waar kan je kind terecht met vragen?

Elke puber heeft vragen die ze niet direct aan jou als ouder willen stellen. Daarvoor is JouwGGD. Een website waar pubers informatie kunnen vinden over gezondheid, gevoel, het eigen lichaam en nog veel meer. Ook kunnen ze er elke dag (anoniem) chatten met professionals.

Hoe begeleid je je kind bij de puberteit?

In de puberteit vinden er allerlei ontwikkelingen in de hersenen plaats. Ook het lichaam van pubers ontwikkelt zich onder invloed van hormonen in de richting van volwassenheid. Wat moet je puber weten over liefde en seks? Al deze veranderingen hebben gevolgen voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. De leeftijd waarop je kind in de puberteit komt, kan nogal verschillen. Tips:

Geen boze moeder en een dochter met vingers in haar orenedraagt jouw kind zich brutaal of respectloos?

Jongere kinderen accepteren meestal dat je als ouder/verzorger meer weet dan zij. Maar dit verandert als je kind in de puberteit komt en op zoek gaat naar wie hij/zij zelf is en wat hij/zij belangrijk vindt.

Als je puber de overgang maakt van kind naar volwassene kan het zijn dat je vindt dat hij/zij minder respect voor je toont. Of dat je voelt dat er helemaal geen respect is voor moeder of vader.

Veel pubers gedragen zich af en toe grof, onbeleefd of passief. Liegen en weigeren om dingen te doen komen ook geregeld voor in deze leeftijdsfase. Op Loes vind je 6 tips voor het omgaan met pubergedrag.

Hoe gaat het met je kind op school?

Om je kind goed te kunnen ondersteunen, is het belangrijk dat je als ouder weet wat er gebeurt op school. Want op de middelbare school heb je daar minder zicht op.

Hoe zit dat met begeleiding, met het huiswerk, wat doe je als je kind spijbelt, en wat als je kind gepest wordt of zelf pest? Belangrijk is dat je goed met elkaar in gesprek blijft en praat over wat je puber bezighoudt.

H5 jongeren met een gezonde uitstralingeeft jouw kind een gezond gewicht?

Als ouder kan jij je kind helpen fit te zijn en goed voor zichzelf te zorgen. Lekker in je vel zitten is belangrijk voor je gehele gezondheid.

Uiteraard kan bewegen en gezond eten een bijdrage leveren aan een gezond gewicht. Toch is het nog veel belangrijker om het gesprek met je kind aan te gaan over hoe je kind zich voelt.

Maak je je zorgen over het gewicht van je puber? Bespreek dit met je puber. Je kunt ook terecht bij de jeugdverpleegkundige van de Jeugdgezondheid op school of bij je huisarts.

Lees meer over: