Gaat mijn afspraak door? Gaan de normale inentingen door? En andere vragen aan Jeugdgezondheid.

Kijk op Rijksoverheid.nl voor veelgestelde vragen over
het coronavirus en basisonderwijs en speciaal onderwijs.

Veelgestelde vragen

Bijna alle afspraken op het consultatiebureau gaan door. Zeker de afspraken waarbij je kind een prik (vaccinatie) krijgt. Het is erg belangrijk dat je kind deze prikken op tijd krijgt. Het beschermt je kind tegen ernstige infectieziekten.

Voor alle consulten op het consultatiebureau geldt: samen met jou kijken we wat nodig is voor jouw kind.

Kom niet naar de afspraak met onderstaande klachten. Kinderen tot en met 12 jaar met alleen een neusverkoudheid mogen wel naar de afspraak komen.

  • verkoudheid
  • hoesten
  • keelpijn
  • koorts (38,0°C of hoger)
  • benauwdheid
  • verlies van reuk en smaak
  • of als je corona hebt

Vragen?

Twijfel je of je met je kind op de afspraak kunt komen?
Bel ons: 053 – 487 6670.

Ja, de prikken voor de bescherming tegen DTP/BMR voor de 9-jarigen gaan door.

Ja, de prikken tegen HPV-kanker voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar gaan door.

Ja, de prikken tegen de meningokokkenziekte (MenACWY) voor de 14-jarigen gaan door.

Ja, de 22 weken prik voor zwangere vrouwen gaat door. Deze vaccinatie wordt niet in groepsverband gegeven, maar tijdens (individuele) spreekuren op het consultatiebureau.

Ben je zelf verkouden of heb je last van hoesten, keelpijn of koorts? Kom dan niet naar de afspraak en neem telefonisch contact op via 053 - 487 6670.

Zie ook: Inenting tegen kinkhoest voor zwangere vrouwen.

Zoals voor alle mensen met gezondheidsproblemen geldt: houd de standaard hygiënemaatregelen in acht en blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn. Want bij kinderen (en volwassenen) met een longaandoening, kan het ziektebeeld ernstiger verlopen.

Deze maatregelen gelden overigens voor alle virussen, ook die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Ja, je kunt borstvoeding geven als je besmet bent met het coronavirus of klachten hebt die daarop wijzen. Borstvoeding is goed voor kind en moeder.

Antistoffen tegen coronavirus

Ben je besmet met het virus, dan gaat je lichaam antistoffen aanmaken. Via de moedermelk worden deze doorgegeven aan je baby. In de borstvoeding zijn specifieke antistoffen tegen het coronavirus gevonden. Daarnaast is borstvoeding belangrijk bij de bescherming tegen andere luchtweginfecties.
Denk er aan om voor en na het contact met je baby je handen te wassen.

Alternatief bij corona: kolven

Ben je te ziek om je kind zelf te voeden? Misschien kun je de moedermelk kolven, of kan je partner daarbij helpen. De afgekolfde melk kan veilig gegeven worden aan je kind.

Contact

Als je nog vragen hebt over het coronavirus.