In 2023 kunnen vrouwen en mannen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 gratis HPV-prikken halen.

Vrouwen en mannen

Mannen zijn nog niet eerder uitgenodigd voor de HPV-prik, vrouwen wel. Ben je een vrouw en ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003? En heb je nog geen HPV-prikken gehad en je wilt deze toch graag? Dan kan dat in 2023. Je kunt ook de 2e prik halen als je er maar 1 hebt gehad.

Uitnodiging

Tussen half januari en half februari 2023 verstuurt het RIVM de uitnodigingsbrieven per post. Je kunt dan online een afspraak maken voor de prik. Vanaf begin februari kun je je laten prikken. Ben je al gevaccineerd, dan krijg je geen uitnodiging.

Aantal prikken

  • Er zijn 2 prikken nodig om je goed te beschermen tegen HPV. Tussen de prikken moet minimaal 5 maanden zitten, maar het is beter om er 6 maanden tussen te laten. Als je 2 gratis prikken wilt, dan is het belangrijk dat je de 1e prik voor 1 juli 2023 hebt gehaald. Kun je de 2e prik pas in 2024 halen? Dan betaal je de prik zelf.
  • Heb je je langer dan 6 maanden 1 of 2 keer laten vaccineren tegen HPV? Dan heb je nu nog 1 prik nodig.
  • Heb je een ziekte die je afweer minder maakt? Of gebruik je medicijnen die de afweer minder maken? Dan heb je misschien 3 prikken nodig. Er wordt samen met een GGD-arts gekeken of dat nodig is. Je kunt ook met je eigen behandelaar overleggen. 

Tips

  • Het is handig om een T‐shirt aan te doen met korte mouwen. Je krijgt de prik namelijk in je bovenarm.
  • Kom lopend, met de bus of op de fiets. Soms zijn er weinig parkeerplaatsen.
  • Vind je de prik spannend? Vertel het ons. Onze medewerkers hebben veel ervaring en helpen je erdoorheen.

Overige leeftijden

  • Vrouwen en mannen die geboren zijn voor 1996 kunnen zich ook laten prikken. Je betaalt de prikken dan zelf. Neem hiervoor contact op met onze Informatielijn HPV 18+.
  • Informatie over HPV-vaccinaties als je in 2004 of daarna geboren bent.

Beeld van de HPV-campagne met daarop de tekst: met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker.

Veelgestelde vragen

Je kunt alleen met een afspraak een prik halen. Je kunt je laten prikken in Enschede (Colosseum) en in Almelo (Woonboulevard). Er wordt een paar avonden per week geprikt. Als je een afspraak maakt, kun je kiezen waar en wanneer je een prik wilt halen.

Het vaccin dat je gratis kun laten prikken is Cervarix. Mannen en vrouwen krijgen hetzelfde vaccin. Als je een ander vaccin wilt, dan betaal je dit zelf.

De vaccinatie werkt het beste als je nog geen HPV-besmetting hebt. Het is dus belangrijk dat je de vaccinatie krijgt voordat je seksueel actief wordt. Maar ook als je al seksueel actief bent, kan de vaccinatie HPV-kanker voorkomen.

Geen enkele vaccinatie is in Nederland verplicht. Het wel of niet laten vaccineren tegen HPV is een persoonlijke keuze die gaat over jouw gezondheid. Praten met familie en vrienden kan je helpen om een keuze te maken. Op de website van het RIVM vind je betrouwbare informatie die je kan helpen.

Het kan zijn dat je alle HPV-prikken al hebt gehad die je nodig hebt. Het RIVM stuurt dan geen uitnodiging. Je kunt op hpvafspraak.nl snel opvragen of je gevaccineerd bent of niet.

Heb je nooit de prikken tegen HPV gehad? Als je geboren bent tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, dan kun je wel een afspraak maken.

Op hpvafspraak.nl kun je een afspraak maken, maar je kunt ook snel opvragen of je eerder prikken hebt gehad.

Nee, je kunt alleen met een afspraak terecht. Je kunt de afspraak maken via hpvafspraak.nl.

We weten niet of het vaccin invloed heeft op de zwangerschap. Daarom kun je je niet laten vaccineren als je zwanger bent.

Er hoeft geen tijd tussen de coronaprik en andere vaccinaties te zitten.

Ja dat kan, maar je betaalt de vaccinatie dan zelf. Je kunt terecht bij je huisarts of het team Infectieziekten van GGD Twente.

Meer informatie