Antwoord op veelgestelde vragen over vaccineren.
Heb je een andere vraag? Kijk voor meer informatie op mijnvraagovercorona.nl. Ook op de website van het RIVM vind je antwoorden op veelgestelde vragen over vaccineren.
Vragen en antwoorden
Antwoord op je vragen over de herhaalprik vind je op mijnvraagovercorona.nl en op de website van het RIVM.
Of kijk op onze pagina over de herhaalprik.
Nee, je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt. De Gezondheidsraad en de minister van VWS bepalen welke doelgroep welk vaccin krijgt.
Lees meer over de verschillende coronavaccins.
Nadat je de prik hebt ontvangen, krijg je een vaccinatieregistratiekaart van jouw vaccinatie. Wij printen dit ter plekke uit. Je kunt jouw registratie ook online inzien in het vaccinatieoverzicht op MijnRIVM. De vaccinatieregistratiekaart en het vaccinatieoverzicht zijn géén vaccinatiebewijzen.
Je kunt zelf een coronabewijs aanvragen via de CoronaCheck-app. Hiermee bewijs je dat je gevaccineerd of negatief getest bent. Of dat je eerder corona hebt gehad. Je kunt de CoronaCheck-app bijvoorbeeld gebruiken om naar andere landen te reizen. Bekijk www.coronacheck.nl voor informatie over de CoronaCheck-app en de QR-code. Ook vind je er een overzicht van de meestgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de helpdesk van de CoronaCheck-app: 0800-1421.
Net als bij iedere andere vaccinatie kun je last krijgen van milde klachten. In het geval van het coronavaccin zijn dat roodheid, pijn of een zwelling op de plek van de prik. Daarnaast kun je last krijgen van spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen en verhoging. Deze klachten verdwijnen meestal na een paar dagen.
Het lijkt misschien vreemd dat je klachten krijgt, maar eigenlijk is dat heel logisch. Het afweersysteem in je lichaam reageert immers op de indringer. Het feit dat je milde klachten krijgt, is een teken dat het vaccin z’n werk goed doet.
Ondanks dat het vaccin bij tienduizenden mensen is getest, kunnen zeldzame, andere bijwerkingen nooit helemaal uitgesloten worden. Daarom houdt men de veiligheid van het vaccin continu goed in de gaten.
Bijwerkingen kun je melden bij het Lareb.
Ja, mensen die corona hebben gehad, kunnen gewoon gevaccineerd worden. De vaccinatie kan de antistoffen in je lichaam juist een boost geven.
Als je nog geen coronaprik hebt gehad, kun je 8 weken na jouw coronabesmetting een prik halen. Heb je na jouw prik corona gehad, en kom je nog in aanmerking voor een volgende prik? Dan kun je 3 maanden na je besmetting de prik halen.
Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over vaccineren na een coronabesmetting.
Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus dan niet-zwangere vrouwen. Daarom adviseren we alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren. Lees bij het RIVM meer over coronavaccinatie tijdens zwangerschap.
Bekijk de video van Ouders van Nu. Experts beantwoorden vragen over zwangerschap(swens) en vaccinatie.
Ja, dat mag. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en via de borstvoeding bij het kind kan komen.
Ook na vaccinatie kun je het coronavirus nog overdragen aan anderen. Houd je daarom ook na vaccinatie aan de adviezen. Meer informatie vind je bij de Rijksoverheid.
Voor medische vragen over de coronavaccinatie kun je contact opnemen met je huisarts. Ook kun je bellen naar 0800 - 7070. Bijwerkingen van jouw vaccinatie kun je melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Na de prik kun je nog een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dit is normaal. Als je je zorgen maakt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.