Besmetting voorkomen, testen, vakantie, evenementen, voeding.

Veel gestelde vragen

Bekijk de video: wat moet je doen tegen het nieuwe Coronavirus?

 • was je handen regelmatig
 • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg
 • raak je neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan
 • geef elkaar geen hand
 • vermijd grote groepen
 • werk thuis, als dat kan

Nederland heeft iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis. Werk thuis als dit kan. Ga alleen naar buiten voor noodzakelijke boodschappen, een frisse neus of de zorg voor een ander. Als je boodschappen moet halen, ga je alleen. Dus niet met meerdere personen. Houd altijd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van anderen. Wat betekent dit in de praktijk?

Door 'social distancing', ook wel 'sociale onthouding' genoemd, heb je minder contact met anderen of houd je afstand tot anderen. Hierdoor is de kans kleiner dat je elkaar besmet. Voorbeelden zijn: thuiswerken, gespreide werktijden als thuiswerken niet mogelijk is, thuisblijven met luchtwegklachten en het mijden van plekken waar veel mensen bij elkaar kunnen komen.

Voornamelijk in zorginstellingen en ziekenhuizen wordt getest, als dat nodig is.
In een thuissituatie wordt zelden getest.

De (huis)arts bepaalt of iemand met klachten getest moet worden. Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen. Zij hebben meer risico op een ernstig verloop van de ziekte. Voor de juiste behandeling van deze kwetsbare groepen is het belangrijk om zeker te weten of ze corona hebben.

We weten dat het coronavirus onder ons is. De komende tijd zullen veel Nederlanders het coronavirus krijgen. De meeste mensen hebben verkoudheidsklachten en koorts.

Denk je dat je besmet bent? Dan is het advies:

 • Blijf thuis bij klachten
 • Ziek goed uit
 • Vermijd contact met anderen
 • Heb jij of één van je huisgenoten/gezinsleden verkoudheidsklachten EN koorts? Dan geldt dat iedereen (het hele gezin) binnen moeten blijven.

Heb je 24 uur geen klachten meer? Dan kun je weer naar buiten.

Bel alleen met je huisarts als de klachten verergeren: als je koorts meer dan 38,0 graden Celsius wordt en je moeite hebt met ademhalen en je medische hulp nodig hebt.

Preventief testen op corona geeft geen zekerheid. Mocht je besmet zijn met het virus, dan is er de eerste dagen nog onvoldoende virus in het lichaam. De test toont dan nog niet aan dat je besmet bent met het coronavirus (COVID-19). Daarom wordt pas getest op aanwezigheid van het virus als mensen klachten hebben. Meer info lees je op de website van het RIVM.

Als een huisgenoot (gezinslid) verkoudheidsklachten heeft EN koorts, dan geldt dat iedereen* (het hele gezin) binnen moeten blijven. Ook als anderen geen klachten hebben. Blijf thuis en vermijd sociaal contact.

Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (koorts hoger dan 38 graden Celsius en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt.

Als je huisgenoot zich beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten heeft gehad, is hij/zij genezen. Dan kan hij/zij anderen niet meer besmetten.

* Voor gezinnen met ouders die werken in cruciale beroepen en vitale sectoren geldt geen verplichte thuisquarantaine, al geldt hier natuurlijk ook dat gezinsleden met verkoudheidsklachten EN koorts thuis moeten blijven.

Als je 24 uur geen klachten hebt, ben je genezen. Dan kun je anderen niet meer besmetten. Je kunt weer naar buiten of aan het werk.

Maar let op! Bij verkoudheidsklachten met koorts moet iedereen in het huis thuisblijven. Pas als alle gezinsleden of huisgenoten 24 uur klachtenvrij zijn, mag iedereen weer het huis uit.

Wie het coronavirus heeft gehad, is er tegen beschermd en kan dus in principe niet nog een keer het coronavirus krijgen.

Hoe meer mensen het virus krijgen en beter worden, hoe meer mensen dus beschermd zijn tegen corona. Dan spreek je van een steeds grotere groepsimmuniteit.

Er ontstaat dan een soort muurtje van beschermde mensen. Deze mensen beschermen de ouderen, de mensen die nog geen coronavirus hebben gehad én de mensen met andere gezondheidsproblemen. Hoe groter de groepsimmuniteit, hoe groter deze beschermende muur is.

Hierdoor krijgt het coronavirus minder kans om zich te verspreiden.

Het is lente en de zon gaat meer schijnen. Heerlijk, maar dit betekent ook dat meer mensen last krijgen van hooikoorts. Hoe merk je of je last hebt van hooikoorts, of dat je besmet bent met het coronavirus?

Het is moeilijk om te zien of iemand klachten heeft door hooikoorts of (milde) klachten heeft van het coronavirus. Beide kunnen verkoudheidsklachten geven. Je weet dus nooit met 100 procent zekerheid of het hooikoorts is, of het coronavirus.

Het advies is daarom

 • Blijf thuis bij klachten, ziek goed uit en vermijd contact met anderen. Heb je 24 uur geen klachten meer? Dan kun je weer naar buiten.
 • Zijn je klachten vergelijkbaar met de klachten die je elk jaar hebt door hooikoorts? Je zou dan anti-histamine-tabletten kunnen gebruiken, om te bekijken of dit je klachten verlicht. Als dit de klachten verlicht, dan is de kans groot dat het hooikoorts is.
  Maar, ook dan geldt nog: Heb je 24 uur geen klachten meer? Dan pas kun je weer naar buiten.

Let op! De meeste mensen krijgen geen hoestklachten door hooikoorts. Hoest je, dan kan er sprake zijn van een infectie met een virus (zoals het coronavirus). Blijf thuis, ziek goed uit en vermijd contact met anderen.

Houd je gezondheid goed in de gaten. Als je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius krijgt, blijf je thuis om uit te zieken en om anderen niet te besmetten.

Je kunt met de huisarts bellen als je koorts krijgt (meer dan 38 graden Celsius) en hoest of je steeds moeilijker ademt.

De gebieden waar corona wijdverspreid is zijn:

 • Italië
 • Oostenrijk
 • Noordrijn Westfalen (Duitsland)
 • Madrid (Spanje)
 • China (inclusief Hong Kong)
 • Zuid Korea
 • Iran

In Twente volgen we de landelijke maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus.
Vanaf maandag 23 maart worden alle evenementen en bijeenkomsten, ook met minder dan 100 personen, afgelast tot 1 juni 2020. Dat geldt ook voor de sluiting van publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

 • Bent u organisator van een evenement? Meer informatie vindt u bij Veiligheidsregio Twente.
 • Wilt u, als bezoeker, weten welke evenementen zijn afgelast? TC Tubantia houdt, op basis van tips van lezers, een overzicht bij.

Meer informatie vindt u bij Rijksoverheid en bij het RIVM.

Bij evenementen komen veel mensen bij elkaar en zijn er veel mensen die dicht bij elkaar zijn. Virussen kunnen zich in dat soort situaties gemakkelijker verspreiden.

Er is geen bewijs dat voedsel een bron is om het nieuwe coronavirus over te dragen. RIVM

Het is wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan, en de algemene hygiëne-adviezen op te volgen.

 • Was je handen altijd goed voor je gaat eten en voordat je eten klaarmaakt.
 • Nies of hoest niet boven eten om te voorkomen dat je ziekmakers verspreidt.
 • Moet je niezen of hoesten tijdens het eten of het klaarmaken van eten?
  Nies/hoest aan de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
 • Was je handen voor je weer verder gaat met eten (bereiden).
 • Let bij het boodschappen doen op of de verpakking nog heel is, controleer de houdbaarheidsdatum en koop gekoelde producten als laatste.
 • Was je handen goed voor en na het boodschappen doen.

Meer informatie over veilig voedsel bereiden vind je op de website van het Voedingscentrum

Contact

Als je toch nog vragen hebt over het coronavirus.