Apenpokken is een virusinfectie. Apenpokken noemen we ook wel mpox.

Meestal komt het virus alleen voor in Afrika. Op dit moment verspreidt het zich ook door Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel erg vervelend.

Wat zijn de klachten?

Klachten van apenpokken kunnen zijn:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Opgezwollen lymfeklieren
  • Vermoeidheid
  • Huiduitslag en/of blaasjes

De klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat je besmet bent geraakt. Na een paar dagen krijg je uitslag. De uitslag kan zich over je lichaam en gezicht verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes. Uiteindelijk drogen de blaasjes in.

Hoe kun je apenpokken krijgen?

Apenpokken verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huid-contact. Denk aan intiem contact zoals zoenen, vrijen en seks. Ook kun je apenpokken krijgen door lang en dichtbij iemand te zijn die besmet is. Iedereen kan apenpokken krijgen. De meeste besmettingen zijn gevonden bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Ook buiten deze groep zijn in Nederland en in andere Europese landen mensen besmet geraakt. Het virus komt voor bij mensen van alle leeftijden.

Wat moet je doen als je in contact bent geweest?

Neem dan contact op met ons team Infectieziekten of met je huisarts.

Wat moet je doen als je klachten hebt?

Heb je klachten van apenpokken en/of blaasjes op je lichaam? Bel dan de huisarts of ons team Infectieziekten. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek. De GGD kan een test doen op apenpokken. Een test op apenpokken is gratis. Voor deze test is een afspraak nodig.

Uitslag van de test

Blijkt uit de test dat je apenpokken hebt? Dan blijf je thuis in isolatie totdat je helemaal genezen bent. Zo voorkom je verspreiding van het virus. Zolang je klachten hebt, kan je anderen besmetten.

De GGD belt als je positief getest bent op apenpokken. Wij vragen waar je het virus hebt opgelopen. En met wie je in contact bent geweest. Dit noemen we bron- en contactonderzoek. Ook legt de GGD uit wat je juist wel en niet moet doen als je apenpokken hebt. En wanneer je niet meer besmettelijk bent.

Kun je apenpokken behandelen?

Er zijn medicijnen tegen apenpokken. Die krijg je soms als je heel ziek bent. De klachten worden dan minder. Meestal heb je geen behandeling nodig en gaan de klachten vanzelf over.

Vaccinatie

Vaccineren is een manier om de uitbraak van apenpokken te bestrijden. Het vaccin is beperkt beschikbaar en niet vrij verkrijgbaar. De vaccinatie is bedoeld voor mensen die een hoger risico hebben op het krijgen van apenpokken. Landelijk is besloten om de vaccinatiecampagne tegen apenpokken vanaf 1 november 2022 te stoppen. Dit betekent dat alleen de bestaande vaccinatieseries nog worden afgemaakt.

Vragen?

Heb je vragen over apenpokken? Dan kun je contact opnemen met ons team Infectieziekten.

Meer informatie

English

RIVM: Mpox