Terugblik op het Symposium Spin in het Web! Infectiepreventie op de werkvloer, maart 2018

De organisatie van het symposium kijkt terug op drie geslaagde avonden. In de Boortoren van Carint Reggeland waren in totaal zo’n 200 aandachtsvelders hygiëne en infectiepreventie aanwezig.

Een korte indruk van drie volle avonden:

Tijdens de Spin-in-het-web-avonden zijn er verschillende presentaties gegeven over infectiepreventie 'op de werkvloer'. De avond werd steeds afgesloten door een sketch van twee acteurs over communicatiestijlen en collega’s aanspreken.

Feleix Geraerdts tijdens zijn presentatieMRSA outbreak. Felix Geeraerdts, Arts-microbioloog Labmicta

Om verspreiding van MRSA te voorkomen, is het belangrijk om goede hygiënemaatregelen te nemen. Een MRSA uitbraak in thuiszorgsector wordt vaak laat ontdekt. Dit heeft tot gevolgd dat de ringonderzoeken erg uitgebreid zijn wat leidt tot een hogere werkdruk bij de teams. Samenwerken is dan ook belangrijk in de bestrijding van een uitbraak.

BRMO risico-inventarisatie. Diane Jonkman, deskundige infectiepreventie Carint Reggeland

Mensen hebben een groter risico om MRSA op te pikken en drager te worden als ze:

  • opgenomen zijn geweest in een buitenlandse zorginstelling
  • wonen of werken op een bedrijf met bedrijfsmatig gehouden varkens, vleeskalveren of kippen
  • samenwonen met iemand die MRSA drager is

Zorginstellingen stellen aan iedere nieuwe klant vragen om het risico op verspreiding van MRSA en BRMO te verkleinen. Is er een risico dan neem je kweken af en neem je extra hygiënemaatregelen tot dat de uitslag bekend is.

Lian Clemens tijdens haar presentatieReiniging & desinfectie. Lian Clemens, freelance deskundige infectiepreventie

Er is een belangrijk verschil tussen desinfecteren en reinigen. Bij desinfectie doodt je het micro organisme, bij reinigen gebeurt dat niet of nauwelijks. Desinfectiemiddelen zijn vaak niet goed voor mens en milieu. Gebruik desinfectans dan ook alleen wanneer dat is voorgeschreven. Bij schoonmaken komt veel bij kijken. Welke materialen gebruik je, wanneer en hoe gebruik je de materialen. Een goede handleiding op je afdeling is dus erg belangrijk! Het uiteindelijke doel van schoonmaken is om kruisbesmetting te voorkomen.

Publiek Zipnet 2.0. Lian Clemens, freelance deskundige infectiepreventie

De website Publiekzipnet.nl wordt omgebouwd naar een gebruikersvriendelijkere website. De website biedt een steun voor zorginstellingen in de wirwar van protocollen voor hygiëne en infectiepreventie. Op de website staan documenten die nodig kunnen zijn bij de vele vraagstukken rond hygiëne en infectiepreventie. De documenten zijn een vertaling naar goede en duidelijke werkinstructies.

 

symposiumspinorganisaties

Vragen? Neem contact op met het Team Infectieziekten GGD Twente