GGD Twente wil de verspreiding van SOA voorkomen. Daarom voert de GGD SOA-testen uit voor risicogroepen.

De GGD is aanvullend aan huisartsenzorg. Dat betekent dat iedereen die naar de huisarts kan, naar de huisarts moet voor een SOA-test. Personen die niet naar een huisarts kunnen en hoog risico hebben gelopen op een SOA, kunnen bij de GGD terecht voor een SOA-test.
De GGD draagt tevens zorg voor partnerwaarschuwing en kan vaccineren tegen Hepatitis B.
Daarnaast kunnen jongeren tot 25 jaar bij de GGD terecht met al hun vragen over seksualiteit. Deze Sense-spreekuren zijn gratis en anoniem.

Hepatitis B vaccinatiecampagne voor risicogroepen

Wij adviseren mannen die seks hebben met mannen (MSM) en prostituees (m/v/t) om zich te laten vaccineren tegen Hepatitis B. Deze groepen worden bij GGD Twente uitgenodigd voor gratis en anonieme vaccinatie tegen Hepatitis B. Je patiënt kan hiervoor zelf een afspraak maken.

Partnerwaarschuwing

Als er een SOA is vastgesteld bij een patiënt, dan is het belangrijk dat sekspartners hierover worden ingelicht. Zij kunnen zich dan óók laten onderzoeken en eventueel laten behandelen. Hierdoor kan de overdracht van SOA beperkt worden.

Cliënten kunnen natuurlijk zelf hun sekspartners waarschuwen. Indien gewenst kan de GGD deze partnerwaarschuwing overnemen van patiënten of van huisartsen of specialisten, die in hun praktijk SOA diagnosticeren. Heb je hierover nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Informatie over SOA en behandeling

Lees meer over de SOA-richtlijn in de Richtlijnendatabase van de Federatie van Medisch Specialisten.

Meldingsplichtige SOA

  • Hepatitis B dragerschap of acuut
  • Hepatitis C acuut

Zie Infectieziekte-informatie voor professionals van het RIVM.