‘Dit is een sms van de GGD, je hebt mogelijk seks gehad met iemand die een soa heeft.’

Lisa ter HaarJe hebt een sms gekregen. Het is verstandig dat je je nu laat testen op een soa. Je belt daarom naar de GGD. Wij helpen je verder aan de telefoon en plannen zo nodig een afspraak met je in. Vervolgens kom je voor je afspraak naar de poli Seksuele Gezondheid om je te laten testen.

Maar wat gebeurt er nou eigenlijk achter de deuren van deze poli? Mijn naam is Lisa en ik loop sinds februari stage bij de GGD bij het team Seksuele Gezondheid. Ik neem je mee in deze korte blog.

Stage bij team Seksuele Gezondheid

Ik ben ontzettend blij met mijn stageplek, want laat ik seksuologie nou net superinteressant vinden! Momenteel ben ik vierdejaars en ga ik bijna afstuderen als verpleegkundige. Tijdens mijn opleiding heb ik de minor Seksualiteit en Diversiteit gevolgd. De basiskennis over seksualiteit heb ik hier al opgedaan en kan ik toepassen tijdens mijn stage. Na mijn opleiding wil ik me verdiepen, door meer te leren over seksuologie en hier mijn werk van te maken.

Ik ben per week 3 of 4 dagen bij de GGD, en 1 of 2 dagen heb ik voor school en zelfstudie. Een stagedag bij de GGD duurt van 8.30 tot 17.00 uur. Om 9.00 uur begint het fysieke spreekuur en om 10.30 uur begint het telefonische spreekuur. Voor die tijd kijk ik vaak eventjes in de agenda wat de planning is voor die dag. Sinds een week draai ik zelfstandig de spreekuren. Ik vertel je wat ik vandaag op stage heb gedaan.

In de spreekkamer

Voordat ik de eerste cliënt binnen in de spreekkamer uitnodig, kijk ik waarvoor de cliënt komt. Wanneer ik de cliënt uit de wachtkamer ophaal, doe ik dit niet met een naam, maar met het tijdstip van de afspraak. Op die manier is het bezoek anoniem en waarborgen we de privacy van cliënten. Binnen in de spreekkamer controleer ik de geboortedatum van de cliënt. Ik stel de cliënt vragen over seks om te bepalen hoeveel risico er is gelopen en op welke soa er getest gaat worden. Personen met een penis leveren standaard urine in, personen met een vagina maken standaard een vaginaal uitstrijkje. De cliënten doen dit zelfstandig in het toilet. Afhankelijk van een aantal factoren wordt er soms ook een oraal en/of rectaal uitstrijkje afgenomen door de cliënt en moet er soms bloed geprikt worden. Het bloedprikken gebeurt ook in de spreekkamer.

De spreekkamer van Seksuele Gezondheid

De cliënten komen vaak voor een soa-test, en dit iets is wat zij waarschijnlijk als minder leuk ervaren, maar toch levert het soms leuke gesprekken op over seksualiteit. De poli Seksuele Gezondheid is er namelijk voor meer dan alleen soa-testen. Hier kun je ook terecht voor vragen over bijvoorbeeld seksualiteit, anticonceptie en seksuele identiteit. We verwijzen cliënten voor betrouwbare informatie altijd door naar de website www.sense.info.

Leerdoelen

Als stagiaire ben ik elke dag bezig met mezelf ontwikkelen als verpleegkundige. Op een stagedag ben ik daarom ook bezig met het maken van schoolopdrachten en het beschrijven van mijn ontwikkeling aan de hand van leerdoelen. Een belangrijk leerdoel deze stage was voor mij het zelfstandig kunnen draaien van een spreekuur. Dat heb ik inmiddels behaald. Een ander leerdoel is dat ik in de spreekuren motiverende gespreksvoering kan toepassen. Dit is een gesprekstechniek die inzicht en handvatten geeft om de motivatie van mensen te vergroten en meer resultaten te boeken bij gedragsverandering. Ik heb het ontzettend naar mijn zin hier en kijk uit naar de resterende weken van mijn stage!