Anja Prins, wethouder van de gemeente Losser, vertelt over de initiatieven in haar gemeente.

Het gevoel erbij te horen en contact hebben met anderen is een diepe behoefte van mensen. En een belangrijk onderdeel van onze gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat 46 procent van de Twentenaren zich matig tot (zeer) ernstig eenzaam voelt. Van 30 september tot en met 7 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. Hét moment om extra aandacht te besteden aan het thema eenzaamheid en noaberschap. Anja Prins, wethouder van de gemeente Losser, is initiatiefnemer van lokale en regionale initiatieven tegen eenzaamheid. Ze vertelt over de initiatieven in haar gemeente.

Anja PrinsJe ziet het niet

“Je ziet het niet, maar het is er wel. In de gemeente Losser voelt 38 procent van de inwoners van 19 jaar en ouder zich eenzaam. Onder 75-plussers is dit zelfs meer dan 50 procent. Het coronavirus heeft het gevoel van eenzaamheid alleen nog maar versterkt. Daar kunnen we als gemeente, samen met onze inwoners, iets aan doen. Daarom hebben we ons aangesloten bij het landelijke actieprogramma tegen eenzaamheid. Met de welzijns-, zorg- en vrijwilligersorganisaties, ondernemers en scholen in de gemeente Losser hebben we een coalitie gevormd en de handen in elkaar geslagen. Dat heeft geleid tot een mooi programma voor de langere termijn. Daarnaast zijn er extra leuke activiteiten voor jong en oud in de Week tegen Eenzaamheid. Voor iedereen is er van alles te doen.”

We praten er niet over

“Veel mensen komen er niet voor uit dat ze eenzaam zijn. Of dat ze zich ongelukkig voelen. Dat is jammer, want soms doet een klein gebaar al wonderen. Een praatje met de buurman of buurvrouw, een kopje koffie, een wandelingetje maken. Geluk zit vaak in kleine dingen. Met onze gebakjesactie hopen we te stimuleren dat mensen wat vaker bij elkaar op de koffie gaan. En meer naar elkaar om kijken. Onze inwoners kunnen tijdens deze actie gratis een gebakje ophalen, en daarmee bij iemand op de koffie gaan die wel wat gezelschap kan gebruiken. Het is overigens fantastisch dat de Bakkers van Alink en het Twents Brood Hoes geheel belangeloos aan deze actie meewerken.”

Heel veel mooie acties

“De gebakjesactie is één van de activiteiten die we in de gemeente Losser tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid van 30 september tot en met 7 oktober organiseren. Maar de gemeente Losser start al eerder met acties die betrekking hebben op eenzaamheid. Op 23 september is de website van het Platform Eenzaamheid officieel gelanceerd. Met dit signaalpunt hopen we eenzaamheid bespreekbaar te maken. Het platform is voor iedereen. Voor meer informatie over dit onderwerp, maar ook voor hulp en ondersteuning als mensen zich eenzaam voelen. Voor jongeren tot 16 jaar zijn er de komende tijd ook allerlei leuke activiteiten georganiseerd, zoals lasergamen in de steenfabriek. Ook kunnen zij zich aansluiten bij Join Us voor een gezellige avond in ’t Lossers hoes. Voor ouderen hebben we een leuk cultuurproject. Ook zijn er verschillende bijeenkomsten waar elke keer een ander thema besproken wordt. Met het project Memory Lane hebben we als proef tablets aan ouderen beschikbaar gesteld. Door speciale functies op de tablets te installeren, kunnen zij bijvoorbeeld makkelijk een hulpverlener inschakelen of via Facetime een praatje maken met hun (klein)kinderen.”

Samen het verschil maken

“Ik hoop van harte dat al onze acties leiden tot meer contact tussen mensen onderling. Niet alleen tijdens de Week van de Eenzaamheid, maar ook in de toekomst. Het is een kleine moeite om eens wat vaker een praatje te maken met je buurman of buurvrouw. Of wat vaker langs te gaan bij die tante of oom die alleen thuis zit. Of een vriendje of vriendinnetje uit te nodigen om mee te doen met een spelletje. Of een kop koffie te drinken met die collega die al maanden alleen thuis aan het werk is. Eenzaamheid maakt geen verschil in leeftijd, geslacht, afkomst, religie, relatie of werk. Iedereen heeft behoefte aan wat aandacht en gezelschap. Eenzaamheid helemaal voorkomen kunnen we niet, maar we kunnen er wel samen voor zorgen dat mensen zich minder eenzaam voelen en zich weer onderdeel voelen van de samenleving. Samen maken we het verschil!”

Bekijk de actuele eenzaamheidscijfers van jouw gemeente.