Landelijk komen er steeds meer campagnes rondom allerlei gezondheidsthema’s. Deze kalender geeft overzicht.

De meeste campagnes hanteren de positieve insteek: verleiden tot, uitdagen, het goede voorbeeld geven etc. Vanuit de Adviseurs Gezondheidsbevordering is de Jaarkalender Gezonde Leefstijl 2018 opgesteld van nationale leefstijlcampagnes waarbij we vanuit GGD Twente gaan aansluiten.
Je kunt deze Jaarkalender ook als pdf downloaden.

Een van de uitgangspunten voor de jaarkalender is 'Twentse kleur geven aan landelijke campagnes: landelijk boodschap versterken door de campagneboodschap Twente in te rollen'. Hierbij is het van meerwaarde om samen te werken. GGD Twente attendeert / faciliteert / ondersteunt gemeenten, partners Twente Gezond, scholen, sportverenigingen, buurtsportcoaches, ouderenadviseurs etc.

Meedoen?

Wil je meedoen aan landelijke campagnes die vermeld staan in de kalender? Mail ons: gezondeleefstijl@ggdtwente.nl

IKPas campagne, 14 maart - 30 april

ik pas logo

IkPas is een jaarlijks terugkerende campagne, die wordt georganiseerd door Stichting Positieve Leefstijl met ondersteuning van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. IkPas is de Nederlandse vertaling van campagnes die ook in veel andere landen wordt gehouden. Allen hebben ze een soortgelijke insteek: een fris begin van het nieuwe jaar en de uitdaging met jezelf aangaan. Onder de paraplu van IkPas voeren gemeenten, GGD’s, Verslavingszorg en een groeiend aantal bedrijven door het hele land de actie lokaal en regionaal uit. Je kunt kiezen of je 30 of 40 dagen meedoet aan deze uitdaging. De 40 dagen variant, start direct na carnaval op 14 februari 2018. En de 30 dagen variant start op 1 maart 2018. Daag jij jezelf ook uit?
GGD-Twente-contact: Judith Waleczek en Chantal Pegge.

Week van de Lentekriebels, 19 - 23 maart

logo lentekriebelsDe Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs en vindt dit jaar plaats van 19 maart 2018 tot en met 23 maart 2018. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De Week van de Lentekriebels heeft als doel om scholen kennis te laten maken met het thema.
GGD-Twente-contact: Marieke Bijen en Barbera Pisano.

Wereld Water Dag, 22 maart

logo wereldwaterdag 22 maartDe jaarlijkse Wereld Water Dag (World Water Day) is een internationale dag in het teken van water. Dit jaar valt Wereld Water dag op 22 maart. Tijdens Wereld Waterdag vraagt GGD Twente extra aandacht voor water drinken. De GGD zet zich in om kinderen en volwassenen te stimuleren en verleiden tot meer water drinken. Water drinken past dan ook uitstekend binnen een gezonde levensstijl.
GGD-Twente-contact: Judith Waleczek en Chantal Pegge.

Fiets naar je werkdag, 31 mei

logo fiets naar je werkOp donderdag 31 mei 2018 is het Fiets naar je werk dag. Deze dag brengt op een goede en leuke manier het zakelijk fietsen onder de aandacht. De doelstelling is dan ook om op deze dag zoveel mogelijk werknemers op de fiets naar het werk te laten komen.
GGD-Twente-contact: Judith Waleczek, Chantal Pegge en Milou Wolterinck.

Week van de alfabetisering, 3 - 9 september

logo week van de alfabetisering2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren, een bijsluiter lezen, geldzaken bijhouden. Maar ook: je kind voorlezen. Om laaggeletterdheid op de kaart te zetten organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 3 september tot en met 9 september de Week van de Alfabetisering.
GGD-Twente-contact: Karlijn Tijhuis en Chantal Pegge.

logo nationale sportweekNationale sportweek, 15 - 29 september

Tijdens de Nationale Sportweek gaan we met zijn allen lekker sporten en bewegen. Van 15 tot en met 29 september 2018 zetten duizenden clubs, bonden, gemeenten en andere organisaties hun deuren open. Een perfecte kans om gemakkelijk nieuwe sporten uit te proberen en samen sportplezier te beleven.
GGD-Twente-contact: Marlie Cerneus en Barbera Pisano.

Samen tegen eenzaamheid, 27 september - 6 oktober

logo samen tegen eenzaamheid, een initiatief van Coalitie ErbijDe Week tegen de Eenzaamheid is van donderdag 27 september tot en met zaterdag 6 oktober. Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Met Samen tegen Eenzaamheid wordt iedereen opgeroepen geen toeschouwer te zijn, maar eenzaamheid aan te pakken. Door "kom erbij" te zeggen. Door een ander uit te nodigen iets leuks te gaan doen.
GGD-Twente-contact: Jannet Visser en Barbera Pisano.

Stoptober, 1 - 28 oktober

logo stoptoberHet doel van de campagne Stoptober is om rokers uit te dagen 28 dagen lang niet te roken. Uit onderzoek blijkt dat na 28 dagen de kans dat het lukt om vol te houden al vijf keer zo groot is geworden. Stoptober begint op 1 oktober 2018 en eindigt op 28 oktober 2018.
GGD-Twente-contact: Judith Waleczek en Chantal Pegge.

National Coming Out Day, 11 oktober

RegenboogvlagOp Coming Out Day die jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel coming-out.
GGD-Twente-contact: Marieke Bijen en Barbera Pisano.

Dag van de Mantelzorg, 10 november

logo van mezzo, dag van de mantelzorg, 10 novemberIeder jaar is 10 november de Dag van de Mantelzorg, een dag om mantelzorgers in het zonnetje te zetten en een stuk erkenning en waardering te bieden. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om de mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om langdurige zorg die onbetaald is.
GGD-Twente-contact: Jannet Visser, Barbera Pisano en Milou Wolterinck.

Het Nationaal Schoolontbijt, 6 - 10 november

logo nationaal schoolontbijtMeer dan een half miljoen kinderen gaan van 6 november 2018 tot en met 10 november 2018 gezond ontbijten op school: het Nationaal Schoolontbijt. Ze leren in die ontbijtweek alles over de beste start van de dag.
GGD-Twente-contact: Marieke Bunnik en Barbera Pisano.

Meer weten?

Neem contact op met onze adviseurs gezondheidsbevordering.