Landelijk komen er steeds meer campagnes rondom allerlei gezondheidsthema’s. Deze kalender geeft overzicht.

De meeste campagnes hanteren de positieve insteek: verleiden tot, uitdagen, het goede voorbeeld geven etc. Vanuit de Adviseurs Gezondheidsbevordering is de Jaarkalender Gezonde Leefstijl opgesteld van nationale leefstijlcampagnes waarbij we vanuit GGD Twente gaan aansluiten.

Een van de uitgangspunten voor de jaarkalender is 'Twentse kleur geven aan landelijke campagnes: landelijk boodschap versterken door de campagneboodschap Twente in te rollen'. Hierbij is het van meerwaarde om samen te werken. GGD Twente attendeert / faciliteert / ondersteunt gemeenten, partners Twente Gezond, scholen, sportverenigingen, buurtsportcoaches, ouderenadviseurs etc.

Meedoen?

Wil je meedoen aan landelijke campagnes die vermeld staan in deze kalender? Mail ons: gezondeleefstijl@ggdtwente.nl

Dag van het Gehoor, 3 maart *

Op 3 maart is het internationale dag van het gehoor en dit is ook de dag om extra aandacht aan uw oren te schenken. Met de jaarlijkse 'Dag van het gehoor' willen organisaties internationaal de bewustwording bevorderen over hoe je gehoorverlies kan voorkomen.

IKPas campagne, 6 maart - 14 april *

ik pas logo

IkPas is een jaarlijks terugkerende campagne, die wordt georganiseerd door Stichting Positieve Leefstijl met ondersteuning van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. IkPas is de Nederlandse vertaling van campagnes die ook in veel andere landen wordt gehouden. Allen hebben ze een soortgelijke insteek: een fris begin van het nieuwe jaar en de uitdaging met jezelf aangaan. Onder de paraplu van IkPas voeren gemeenten, GGD’s, Verslavingszorg en een groeiend aantal bedrijven door het hele land de actie lokaal en regionaal uit. Je kunt kiezen of je 30 of 40 dagen meedoet aan deze uitdaging. De 30 dagen variant, start direct op 1 januari en de 40 dagen variant, start direct na carnaval op 6 maart. Daag jij jezelf ook uit?

Week van de Lentekriebels, 18 maart - 22 maart ***

logo lentekriebelsDe Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs en vindt dit jaar plaats van 18 februari tot en met 22 maart 2019. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De Week van de Lentekriebels heeft als doel om scholen kennis te laten maken met het thema.

Wereld Water Dag, 22 maart ***

logo wereldwaterdag 22 maartDe jaarlijkse Wereld Water Dag (World Water Day) is een internationale dag in het teken van water, op 22 maart. Tijdens Wereld Waterdag vraagt GGD Twente extra aandacht voor water drinken. De GGD zet zich in om kinderen en volwassenen te stimuleren en verleiden tot meer water drinken. Water drinken past dan ook uitstekend binnen een gezonde levensstijl.

Fiets naar je werkdag, 23 mei **

logo fiets naar je werkOp donderdag 23 mei 2019 is het Fiets naar je werk dag. Deze dag brengt op een goede en leuke manier het zakelijk fietsen onder de aandacht. De doelstelling is dan ook om op deze dag zoveel mogelijk werknemers op de fiets naar het werk te laten komen.

Dag van het werkplezier, 24 mei **

Tijdens de Dag van het werkplezier worden organisaties aangemoedigd meer te doen om hun werknemers tevreden te stellen. De Dag van het Werkplezier is een jaarlijks terugkerend event op 24 mei waarbij er op een positieve manier licht schijnt op het onderwerp werkstress.

Nationale buitenspeeldag, 12 juni *

In 2019 is de Nationale Buitenspeeldag op woensdag 12 juni. Op die dag worden overal in ons land straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen er zonder gevaar naar hartenlust kunnen spelen. De Nationale Buitenspeeldag vraagt op een speelse manier aandacht voor een kindvriendelijke inrichting van buurten en straten. De actie doet een beroep op buurtbewoners en voorbijgangers om hun verkeersgedrag onder de loep te nemen.

Week van de alfabetisering, 9 - 15 september ***

logo week van de alfabetisering2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren, een bijsluiter lezen, geldzaken bijhouden. Maar ook: je kind voorlezen. Om laaggeletterdheid op de kaart te zetten organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 9 september tot en met 15 september de Week van de Alfabetisering.

Week tegen pesten, 23 - 27 september *

Van 23 september tot en met 27 september is de Week Tegen Pesten. Het begin van het schooljaar is hét moment om te werken aan een gezellige en veilige groep. De Week Tegen Pesten helpt scholen daarbij. Jaarlijks doen meer dan 1000 scholen in het primair- en voortgezet onderwijs mee. Elk jaar staat een ander thema centraal. De activiteiten in de Week Tegen Pesten verschillen per school. Dat is juist de kracht. Kies iets dat bij de school past. Het gaat erom dat er aandacht is voor pesten.

Samen tegen eenzaamheid, 25 september – 4 oktober *

logo samen tegen eenzaamheid, een initiatief van Coalitie ErbijDe week tegen de Eenzaamheid is van donderdag 25 september tot en met 4 oktober zaterdag 6 oktober. Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Met Samen tegen Eenzaamheid wordt iedereen opgeroepen geen toeschouwer te zijn, maar eenzaamheid aan te pakken. Door "kom erbij" te zeggen. Door een ander uit te nodigen iets leuks te gaan doen.

30 dagen gezonder, oktober 2019 **

Stoptober, 1 - 28 oktober ***

logo stoptoberHet doel van de campagne Stoptober is om rokers uit te dagen 28 dagen lang niet te roken. Uit onderzoek blijkt dat na 28 dagen de kans dat het lukt om vol te houden al vijf keer zo groot is geworden. Stoptober begint op 1 oktober 2018 en eindigt op 28 oktober.

National Coming Out Day, 11 oktober *

RegenboogvlagOp Coming Out Day die jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel coming-out.

Het Nationaal Schoolontbijt, 4 - 8 november *

logo nationaal schoolontbijtMeer dan een half miljoen kinderen gaan van 4 november tot en met 8 november gezond ontbijten op school: het Nationaal Schoolontbijt. Ze leren in die ontbijtweek alles over de beste start van de dag.

Dag van de Mantelzorg, 10 november **

logo van mezzo, dag van de mantelzorg, 10 novemberIeder jaar is 10 november de Dag van de Mantelzorg, een dag om mantelzorgers in het zonnetje te zetten en een stuk erkenning en waardering te bieden. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om de mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om langdurige zorg die onbetaald is.

* ** *** Geïnspireerd?

Wilt u ook aan de slag met een gezonde leefstijl in uw gemeente of bedrijf? GGD Twente ondersteunt in 2019 deze landelijke campagnes. Per campagne is vooraf bepaald in welke mate we vanuit de GGD de landelijke gezondheidsthema’s ondersteunen. Dit geeft focus en effectieve inzet van capaciteit. Gemeenten en regionale professionals kunnen op basis van deze kalender ook vooraf bepalen op welke thema’s zij willen aansluiten en inzetten. Per campagne geeft het aantal sterretjes bij de titels en de appeltjes in de afbeelding hieronder aan welke inzet wordt gepleegd:
* basis ondersteuning, onder de aandacht brengen
** intern GGD Twente
*** proactief met aanvullende ondersteuningsactiviteiten

 

samenvatting van het overzicht op deze pagina, met titels, de data en 1, 2 of 3 appeltjes, in de tekst aangegeven met 1, 2, of 3 sterretjes

Meer weten?

Neem contact op met onze adviseurs gezondheidsbevordering.

 

 
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input