Zorgen voor elkaar
Overal in het land worden activiteiten georganiseerd en ontvangen mantelzorgers (in welke vorm dan ook) een waardering. Als landelijke organisatie ondersteunt MantelzorgNL deze initiatieven.
Op Dag van de Mantelzorg kun je promotiemateriaal op maat bestellen om de activiteit(en) in jouw gemeente of organisatie op de Dag van de Mantelzorg onder de aandacht te brengen.
Ook bij SamenTwente wordt er jaarlijks aandacht besteed aan de Dag van de Mantelzorg:
Als erkend ‘mantelzorgvriendelijke organisatie’ vinden we het belangrijk om elk jaar bewust stil te staan bij de Dag van de Mantelzorg. Wij willen dat medewerkers die te maken krijgen met mantelzorgtaken, of al jaren mantelzorg met hun werk combineren, dit op een evenwichtige manier kunnen en blijven doen. Elk jaar verzinnen we een nieuwe activiteit om onze blijk van waardering te geven. Zo hebben we een keer voor de mantelzorgers en directe collega’s een baristo laten komen. Onder genot van een speciaal kopje koffie met wat lekkers, konden ze luisteren naar een mooi verhaal over de persoonlijke ervaringen van een uitgenodigde spreekster. Het is fijn om ervaringen, als mantelzorger, te delen. Tenslotte is iedereen is met een kleine attentie weer naar huis gegaan.
Kathelijne ’t Hoen, Senior Adviseur Personeel en Organisatie, SamenTwente
Verdeling aantal uren mantelzorg per week
De meeste mantelzorgers geven 1 tot 6 uur zorg per week. Bij ouderen is de grootste groep te vinden, die meer dan 20 uur per week mantelzorg geeft.
Volwassenen
1 t/m 6 uur per week: 62%
7 t/m 15 uur per week: 27%
16 t/m 20 uur per week: 4%
21 uur of meer: 7%
Ouderen
1 t/m 6 uur per week: 50%
7 t/m 15 uur per week: 27%
16 t/m 20 uur per week: 5%
21 uur of meer: 17%
Er is onderscheid te maken tussen de hoeveelheid uren mantelzorg per week die volwassenen en ouderen in Twente geven. 62% van de volwassenen die mantelzorg geven, geeft aan dit 1 tot 6 uur te doen, tegenover 50% van de ouderen. Ouderen geven vaker meer dan 16 uur per week mantelzorg. Dit doet 23% van de ouderen, tegenover 11% van de volwassenen.
Meeste mantelzorg door 45-65-jarigen
Vrouwen geven vaker mantelzorg dan mannen
Uit de grafiek blijkt dat de piek in het mantelzorg geven ligt tussen de 45 en de 65 jaar, vooral bij vrouwen. Vrouwen geven vaker mantelzorg dan mannen. Van de vrouwen van 50 tot 54 jaar oud geeft ongeveer 33% mantelzorg, tegenover 21% van de mannen. Bij leeftijden ouder dan 85 jaar, geven mannen weer meer mantelzorg. Dit doet dan bijna 15% van de mannen, tegenover ongeveer 4% van de vrouwen.
Ruim één op de zes is mantelzorger
Bijna 80.000 volwassenen en ouderen in Twente geven mantelzorg.
Het gaat om 16% van de volwassenen en 15% van de ouderen. Bij de jeugd (12 tot en met 16 jaar) ligt het percentage mantelzorgers ook op 16%.
Vrouwen geven vaker mantelzorg dan mannen.
Vrouwen geven vaker mantelzorg dan mannen. Van de vrouwen die in Twente wonen, geeft 18% mantelzorg, terwijl 14% van de mannen dit geeft.
Gezondheidsmonitor
In het najaar van 2016 is in Twente de gezondheidsmonitor van de GGD uitgevoerd bij volwassenen (19 tot 65 jaar) en ouderen (65 jaar en ouder).
In deze factsheet enige algemene informatie over mantelzorg en enkele opvallende feiten uit deze gezondheidsmonitor.
78% heeft een (zeer) goed ervaren gezondheid
(geen mantelzorger 79%)36% heeft een langdurige ziekte
(geen mantelzorger 33%)75% heeft minstens 1x per week contact met buren
(geen mantelzorger 67%)63% is gelukkig
(geen mantelzorger 60%)- 38% doet vrijwilligerswerk
(geen mantelzorger 31%)