Je kunt deze folder over roodvonk hier ook als pdf downloaden.

Wat is roodvonk?

Roodvonk is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie.

Wat zijn de klachten bij roodvonk?

Roodvonk begint met hoge koorts, braken, hoofdpijn en keelpijn. Daarna komen er meestal felrode vlekjes op het lichaam. De huid met de vlekjes ziet eruit als rood kippenvel en voelt aan als schuurpapier.

Ook op de tong verschijnen felrode puntjes, dit heet ook wel frambozentong. Na een paar dagen begint de huid te vervellen, vooral aan de vingers en tenen. De klachten duren 7 tot 10 dagen.

Hoe kun je roodvonk krijgen?

De bacterie die roodvonk veroorzaakt, zit in de neus en keel en op de huid. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat zij zelf klachten hebben. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.

Iemand met roodvonk is besmettelijk als de eerste klachten beginnen, al voor er vlekjes zijn. Dit duurt totdat het vervellen van de huid over is. Medicijnen kunnen die tijd korter maken.

De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 7 dagen.

Wie kan roodvonk krijgen?

Iedereen die de ziekte nog niet gehad heeft, kan besmet raken en ziek worden. Roodvonk komt het meest voor bij kinderen van 3 tot 6 jaar oud.

Wat kun je doen om roodvonk te voorkomen?

Er is geen inenting tegen roodvonk. Netjes hoesten en niezen kan helpen om roodvonk te voorkomen:

  • Het beste is om een papieren zakdoek te gebruiken.
  • Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van de elleboog.
  • Gooi de zakdoek weg nadat je het gebruikt hebt.
  • Was regelmatig je handen met water en zeep, zeker na een flinke hoest- en niesbui.
  • Leer kinderen ook netjes te hoesten en te niezen.

Is roodvonk te behandelen?

Roodvonk wordt soms behandeld met medicijnen. De meeste mensen genezen helemaal. Bel je huisarts als je denkt dat je roodvonk hebt.

Kan iemand met roodvonk naar een kindercentrum, school of werk?

Voelt een kind zich goed? Dan kan het gewoon naar het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of school.
Roodvonk is al besmettelijk voordat iemand vlekjes krijgt. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden.

Heeft je kind roodvonk? Vertel het dan aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van roodvonk bij hun kind.

Een volwassene met roodvonk die zich goed voelt, kan gewoon werken. Werk je in de zorg? Dan moet je eerst overleggen met je werkgever voor je weer gaat werken.

Heb je nog vragen?

Bel dan met het team Infectieziekten GGD Twente.