Je kunt deze folder over Hand-, voet- en mondziekte hier ook als pdf downloaden.

Wat is Hand-, voet-, en mondziekte?

Hand-, voet- en mondziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. Er komen pijnlijke blaasjes in de mond, aan de handen en aan de voeten. Hand-, voet- en mondziekte is niet hetzelfde als mond- en klauwzeer. Dit komt alleen voor bij vee en wordt door een ander virus veroorzaakt.

Wat zijn de klachten bij Hand-, voet- en mondziekte?

De ziekte kan beginnen met koorts, misselijk voelen, buikpijn, braken en keelpijn. Er komen blaasjes in de mond. Deze blaasjes zijn vaak pijnlijk en maken eten en drinken lastig. Hierna komen er rode vlekjes op de handen en voeten. De vlekjes veranderen in blaasjes. Dit kunnen er een paar zijn maar ook wel 100.

Het virus kan pasgeboren baby’s erg ziek maken. De baby kan hoge koorts krijgen en soms ook suf worden. Waarschuw dan meteen de huisarts. Gelukkig gebeurt dit bijna nooit.

Hoe kun je Hand-, voet- en mondziekte krijgen?

Hand-, voet- en mondziekte is erg besmettelijk. Het virus kan via de handen in de mond terecht komen:

 • door het vocht uit de blaasjes
 • door druppeltjes die door hoesten en niezen in de lucht komen
 • via ontlasting, de toiletbril, spoelknop, kraan, deurkruk en lichtknop van het toilet
 • via dingen waar een zieke mee heeft gespeeld of gewerkt

Iemand is al besmettelijk voor hij zelf klachten heeft. Als de ziekte over is, blijft iemand nog een tijd besmettelijk. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is meestal 3 tot 6 dagen.

Wie kan Hand-, voet- en mondziekte krijgen?

Vooral kinderen krijgen Hand-, voet- en mondziekte. Mensen die deze ziekte nog niet hebben gehad, lopen meer kans om de ziekte te krijgen. Dit is ook zo voor mensen die werken met kinderen. Baby’s hebben tot 10 dagen na de geboorte een grotere kans om erger ziek te worden. Er zijn meer soorten virus waardoor je Hand-voet- en mondziekte kunt krijgen. Je kunt de ziekte dus vaker krijgen.

Wat kun je doen om Hand-, voet- en mondziekte te voorkomen?

Er zijn geen medicijnen of inentingen die de ziekte voorkomen. Om hand-, voet- en mondziekte te voorkomen is het belangrijk om op het volgende te letten:

 • Netjes hoesten en niezen: Het is niet nodig om bij iedereen die hoest uit de buurt te blijven. Hoesten kan verschillende oorzaken hebben. Houd pasgeboren baby’s wel uit de buurt van hoestende en niezende mensen.
 • Was de handen met water en zeep. Vooral nadat je naar het toilet bent geweest en voor het eten.
 • Ventileer goed door ramen en deuren op een kier te laten.
 • Maak zeker 1 keer per dag het toilet schoon. Dit kan met gewone schoonmaakmiddelen. Let op de volgorde van schoonmaken: van schoon naar minder schoon.
 • Verschoon zeker elke dag de handdoek in het toilet. Nog beter is het papieren handdoekjes of keukenrol te gebruiken.
 • Maak speelgoed dat kinderen in de mond nemen elke dag schoon. Dit kan met gewone schoonmaakmiddelen.
 • Laat de zieke zijn washandje, handdoek en tandenborstel alleen voor zichzelf gebruiken.
 • Houd de nagels kort.
 • Probeer het vocht uit de blaasjes niet aan te raken.

Is Hand-, voet- en mondziekte te behandelen?

Hand-, voet- en mondziekte geneest zonder medicijnen. Zijn de blaasjes in de mond erg pijnlijk? Overleg dan met je huisarts. De blaasjes verdwijnen meestal na 1 week.

Kan iemand met Hand-, voet- en mondziekte naar een kindercentrum, school of werk?

Iemand die zich goed voelt, kan gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, school of werk.
Hand-, voet- en mondziekte is al besmettelijk voordat iemand zelf klachten heeft. Ook kan iemand besmet zijn zonder klachten te hebben. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden.

Heeft je kind deze ziekte? Vertel het dan aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen dan in overleg met de GGD andere ouders informatie geven over de ziekte.

Heb je nog vragen?

Bel dan met het team Infectieziekten GGD Twente.