Je kunt deze folder over darminfectie door STEC hier ook als pdf downloaden.

Wat is STEC?

STEC is een afkorting van Shiga Toxine producerende Escherichia Coli. STEC is een bacterie. Mensen kunnen er een ernstige ontsteking van de darmen door krijgen.

De bacterie kan in de darmen van mensen en dieren zitten. Dieren worden zelf niet ziek maar kunnen wel mensen besmetten. Vaak zijn het boerderij-dieren die de STEC bij zich dragen, bijvoorbeeld koeien, schapen en geiten. Infecties door STEC komen regelmatig voor.

Wat zijn de klachten bij STEC?

 • diarree                     
 • soms bloed bij de diarree
 • buikkrampen en buikpijn
 • braken
 • misselijk

Soms zijn mensen zo ziek dat ze in het ziekenhuis worden opgenomen.

De tijd tussen besmet raken en klachten krijgen is 1 tot 7 dagen, meestal 3-4 dagen.

Hoe kun je STEC krijgen?

 • Door besmet eten bijvoorbeeld: vlees dat rauw is of niet helemaal gaar, zoals rosbief, biefstuk of filet américain; ongekookte, ongewassen groente zoals sla of rauwkost; kaas gemaakt van rauwe melk, bijvoorbeeld sommige schimmelkazen
 • Ook al zijn er strenge regels, vlees kan bij het slachten besmet raken.
 • De bacterie kan in mest zitten. Groente kan bijvoorbeeld ook door mest voor de tuin besmet raken.
 • Door contact met boerderij-dieren kan iemand ook besmet raken. Aaien mag natuurlijk. Was daarna de handen goed voordat je iets anders doet, bijvoorbeeld de mond aanraken of eten.
 • Bij iemand die besmet is, zit de bacterie in de ontlasting. Hij kan dan iemand anders besmetten via de wc of de handen. Zolang iemand klachten heeft kan hij iemand anders besmetten, maar soms ook langer.

Wie kan STEC krijgen?

Iedereen kan besmet raken met STEC en ziek worden.

Sommige mensen hebben meer kans om problemen met de nieren te krijgen. Dit zijn vooral kinderen jonger dan 5 jaar en mensen ouder dan 65 jaar. Ze worden dan slap, heel bleek en kunnen niet meer goed plassen. Artsen noemen dit Hemolytisch Uremisch Syndroom (HUS). Gelukkig gebeurt dit maar weinig en worden de meeste mensen weer helemaal beter.

Iemand die STEC heeft gehad, kan opnieuw ziek worden door deze bacterie.

Wat kun je doen om STEC te voorkomen?

Het is niet altijd te voorkomen dat iemand besmet raakt en ziek wordt. Het is belangrijk om op het volgende te letten:

 • regelmatig goed handen wassen met water en zeep
 • op een veilige manier eten en drinken klaarmaken
 • zeker 1 keer per dag het toilet goed schoonmaken

Is STEC te behandelen?

Een infectie met STEC geneest meestal zonder medicijnen. Voor vragen hierover kun je de huisarts bellen. Krijgen anderen in het gezin of die in hetzelfde huis wonen, ook klachten van STEC? Bel dan de huisarts.

Kan iemand met STEC naar een kindercentrum, school of werk?

Heeft een kind met STEC klachten? Dan mag het niet naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. De huisarts en de GGD kunnen je zeggen wanneer dit weer mag. Dit is ook zo voor kinderen op de basisschool die nog geen 5 jaar oud zijn. Oudere kinderen mogen naar school als de diarree over is en ze zich goed voelen.

Mensen mogen weer naar hun werk als de diarree over is en ze zich goed voelen. Werk je met jonge kinderen of in de zorg? Overleg dan eerst met de werkgever voor je weer gaat werken. Overleg ook met de werkgever als je werkt in de voedselbereiding, bijvoorbeeld in een restaurant of een slagerij.

Heb je nog vragen?

Bel dan met het team Infectieziekten GGD Twente.