Antwoorden op veelgestelde vragen.

Bekijk bij RTV Oost:
Je kind laten testen op corona, zo doet de GGD dat in Twente.
 

We adviseren je je kind te laten testen in de volgende situaties:

  1. Je kind heeft naast verkoudheidsklachten ook koorts en/of benauwdheid. Ons advies is om je kind zo snel mogelijk te laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft je kind thuis en houdt zoveel mogelijk afstand van de huisgenoten.
  2. De juf, meester of een kind uit de klas/groep is positief getest en je kind moet daarom 10 dagen in quarantaine. Het is in dat geval mogelijk je kind na 5 dagen te laten testen. Is de uitslag negatief? Dan mag je kind eerder uit quarantaine.
  3. Je kind is naar voren gekomen in Bron- en Contactonderzoek en moet daarom 10 dagen in quarantaine. Bijvoorbeeld omdat iemand anders uit het gezin, of het beste vriendje uit de klas waarmee hij gisteren nog heeft gespeeld, corona heeft. Het is in dat geval mogelijk je kind na 5 dagen te laten testen. Is de uitslag negatief? Dan mag je kind eerder uit quarantaine. Het kan ook zijn dat de GGD een advies geeft om te testen.

Voor een dag 5 test is een speciaal telefoonnummer. Hierbij is het belangrijk dat het een betrouwbare test is die afgenomen wordt, bij voorkeur een PCR test. Spuugtesten of zelftesten zijn hiervoor niet gevalideerd.

Let op: je kind hoeft niet in quarantaine wanneer hij korter dan 6 maanden geleden een bevestigde COVID-19 besmetting hebben doorgemaakt. Zie hiervoor de informatie voor nauwe contacten.

Sinds 4 april is de testafname bij kinderen tot en met 12 jaar veranderd. Het wattenstaafje om slijm op te halen gaat niet meer helemaal naar achteren maar tot het midden van de neus. De keelafname blijft hetzelfde. Doordat het wattenstaafje niet meer zo diep in de neus gaat, is de test wel iets minder betrouwbaar.
Deze test is kindvriendelijker en we hopen dat meer ouders hierdoor hun kinderen laten testen.
Het testen van kinderen is bovendien ontzettend belangrijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en scholen op een verantwoorde manier open te kunnen houden.
Kinderen ouder dan 12 jaar testen we met de gewone testmethode.
Hier kun je lezen hoe je je kind kunt voorbereiden op de test.

  • Als jouw kind nog geen 12 jaar is, beslis jij dat als ouder.
  • Kinderen tussen de 12 en 16 jaar beslissen samen met hun ouders en geven zelf toestemming voor een test.
  • Kinderen vanaf 16 jaar beslissen zelf.

Soms wordt er geadviseerd om een kind te laten testen omdat er iemand besmet is in de omgeving. Bijvoorbeeld in de klas. Je ontvangt dan uitleg of er een test moet plaatsvinden en zo ja, wanneer. Wanneer je kind in quarantaine moet en je ervoor kiest om je kind niet te laten testen, dan blijft je kind 10 dagen thuis in quarantaine.

Nee, niemand mag je kind tot een test verplichten. Bovendien is voor kinderen onder de 16 jaar altijd toestemming nodig van de ouders. Als je ervoor kiest je kind niet te laten testen bij een besmetting in de klas/groep of nabije omgeving van je kind, dan moet je kind wel 10 dagen thuis in quarantaine blijven voordat het terug mag naar school of de kinderopvang.

Als je kind als nauw contact wordt aangemerkt en in quarantaine moet, dan word je altijd geïnformeerd. Dan wordt ook verteld hoe en wanneer je kind zich kan laten testen.

Kinderen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus, gaan 10 dagen in quarantaine vanaf het laatste contactmoment. Ze kunnen zich op dag 5 laten testen.

Bij een negatieve uitslag mogen ze uit quarantaine en weer naar school of de opvang.

Als ze zich niet willen laten testen, of als je daar als ouder geen toestemming voor geeft, maken ze de 10 dagen quarantaine af.

Let op: je kind hoeft niet in quarantaine wanneer hij korter dan 6 maanden geleden een bevestigde COVID-19 besmetting hebben doorgemaakt. Zie hiervoor de informatie voor nauwe contacten.

Elke teststraat heeft speciale kindertesters. Deze testers nemen extra tijd om je kind te testen en om je kind op zijn/haar gemak te stellen. Na de test ontvangt je kind een dapperheidsdiploma.
Als je kind bang is om getest te worden, of je vindt het zelf spannend, geef dat dan aan bij de testlocatie. Er zal dan extra rekening mee worden gehouden.
Als er meerdere mensen uit het gezin getest moeten worden, word je altijd tegelijk getest.

Kinderen worden getest met een PCR-test. Bij kinderen gaan we met het testen in de neus niet helemaal met het wattenstaafje naar achteren, maar komt het wattenstaafje tot het midden van de neus.

Kinderen worden bij de GGD Twente getest met een PCR test; met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel- en neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd. Sinds 4 april gaan we bij kinderen t/m 12 jaar minder diep in de neus om het slijm af te nemen.

 

GGD Twente gebruikt alleen testen voor kinderen waarbij met een wattenstaafje slijm uit de keel en neusholte wordt weggenomen. Er bestaan ook andere testen, zoals de ‘Sabbelwat’. Voor deze test moet een kind op een sponsje op een stokje sabbelen om speeksel op te vangen. In de praktijk blijkt vaak dat een kind lang moet sabbelen en er vaak te weinig speeksel kan worden opgevangen. Daarmee is deze methode niet kindvriendelijker. Ook moeten de resultaten apart worden geanalyseerd. Daardoor duurt het langer voordat er een uitslag is. De test is ook minder goed dan de PCR-test. Daarom gebruikt GGD Twente deze test niet.

Daarnaast wordt er in commerciële teststraten ook steeds vaker de spuugtest gebruikt. Hierbij spuugt het kind in een bakje. Het spuug wordt dan onderzocht. Deze test is onvoldoende betrouwbaar en is niet goedgekeurd door het RIVM. Daarom worden de uitslagen niet overgenomen door GGD Twente, en is het advies om je kind opnieuw te laten testen.

Hier vind je meer informatie over de verschillende soorten testen.

Om te beslissen of je kind naar school mag, kan er gebruik worden gemaakt van de AJN-beslisboom.

Er zijn 2 versies van de beslisboom: 1 versie voor kinderopvang en basisscholen en 1 versie voor het voortgezet onderwijs.

De beslisboom is ontwikkeld op basis van de richtlijn van het RIVM en is een leidraad voor ouders en medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs.

Ja, het kind mag weer naar school wanneer er een goedgekeurde test is afgenomen. Meer informatie over de verschillende testen. Als het een uitslag is van een zelftest of spuugtest, dan is deze niet betrouwbaar.

Worden de klachten van het kind erger of veranderen ze? Dan moet het kind opnieuw getest worden en thuis blijven in totdat de uitslag van de test bekend is.

Een kind met klachten dat niet getest is, mag weer naar school als het kind minimaal 24 uur volledig klachtenvrij is. In het geval van aanhoudende milde klachten mag het kind weer naar de kinderopvang of school na 7 dagen nadat de klachten zijn begonnen.

Indien een kind in contact is geweest met een coronapatiënt, klachten krijgt en niet getest is, bel dan met de GGD voor advies.

Nee, niemand mag je kind tot een test verplichten. Als je ervoor kiest je kind niet te laten testen bij een quarantaineadvies naar aanleiding van een besmetting in de nabije omgeving van je kind, dan moet je kind wel 10 dagen thuis in quarantaine blijven alvorens het terug naar school of de kinderopvang mag.

Als je kind naast verkoudheidsklachten ook koorts en/of benauwd wordt dan moet de school besluiten je kind naar huis te sturen. Je zult hier als ouder gehoor aan moeten geven.

Als je kind klachten heeft dan kun je bellen naar 0800-1202. Is je kind 12 jaar of ouder? Dan mag je de afspraak wel voor je kind maken maar dan moet je kind zelf ook even aan de telefoon komen om in te stemmen met de testafspraak. Heeft je kind een eigen DigiD? Dan kun je ook online een afspraak maken via coronatest.nl. Dat werkt nog eenvoudiger. De testuitslag op coronatest.nl is er vaak sneller dan de telefonische uitslag.
Heeft je kind nog geen DigiD? Dan is het handig om dit alvast te regelen. De aanvraag van een DigiD kan drie dagen duren.
Vraag daarom nu alvast een DigiD voor je kind aan. 

Is je kind onderdeel van een bron- en contactonderzoek? Of is iemand in de klas of groep positief getest op corona? Dan krijg je van de GGD, school, kinderopvang of BSO informatie over hoe je de afspraak kunt maken en wanneer je kind geadviseerd wordt zich te laten testen.