Antwoorden op veelgestelde vragen.

Bekijk bij RTV Oost:
Je kind laten testen op corona, zo doet de GGD dat in Twente.
 

We adviseren je je kind te laten testen in de volgende situaties:

  1. Je kind heeft klachten die bij corona passen. Ons advies is om je kind zo snel mogelijk te laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft je kind thuis en houdt zoveel mogelijk afstand van de huisgenoten.
  2. De juf, meester of een kind uit de klas/groep is positief getest en je kind moet daarom 10 dagen in quarantaine. Het is in dat geval mogelijk je kind na 5 dagen te laten testen. Is de uitslag negatief? Dan mag je kind eerder uit quarantaine.
  3. Je kind is naar voren gekomen in Bron- en Contactonderzoek en moet daarom 10 dagen in quarantaine. Bijvoorbeeld omdat iemand anders uit het gezin, of het beste vriendje uit de klas waarmee hij gisteren nog heeft gespeeld, corona heeft. Het is in dat geval mogelijk je kind na 5 dagen te laten testen. Is de uitslag negatief? Dan mag je kind eerder uit quarantaine. Het kan ook zijn dat de GGD een advies geeft om te testen.

De test met een wattenstaafje diep in de neus en keel duurt maar kort, maar is niet prettig. Lees op Loes.nl hoe je je kind kunt voorbereiden en helpen.

  • Als jouw kind nog geen 12 jaar is, beslis jij dat als ouder.
  • Kinderen tussen de 12 en 16 jaar beslissen samen met hun ouders en geven zelf toestemming voor een test.
  • Kinderen vanaf 16 jaar beslissen zelf.

Soms wordt er geadviseerd om een kind te laten testen omdat er iemand besmet is in de omgeving. Bijvoorbeeld in de klas. Je ontvangt dan uitleg over wanneer de test moet plaatsvinden. Je kunt er ook voor kiezen je kind niet te laten testen. In dat geval blijft je kind 10 dagen thuis in quarantaine.

Nee, niemand mag je kind tot een test verplichten. Bovendien is voor kinderen onder de 16 jaar altijd toestemming nodig van de ouders. Als je ervoor kiest je kind niet te laten testen bij een besmetting in de klas/groep of nabije omgeving van je kind, dan moet je kind wel 10 dagen thuis in quarantaine blijven voordat het terug mag naar school of de kinderopvang.

Als je kind als nauw contact wordt aangemerkt en in quarantaine moet, dan word je altijd geïnformeerd. Dan wordt ook verteld hoe en wanneer je kind zich kan laten testen.

Kinderen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus, gaan 10 dagen in quarantaine vanaf het laatste contactmoment. Ze kunnen zich op dag 5 laten testen.

Bij een negatieve uitslag mogen ze uit quarantaine en weer naar school of de opvang.

Als ze zich niet willen laten testen, of als je daar als ouder geen toestemming voor geeft, maken ze de 10 dagen quarantaine af.

Als je kind bang is om getest te worden, of je vindt het zelf spannend, geef dat dan aan bij de testlocatie. Er zal dan extra rekening mee worden gehouden door bijvoorbeeld een heel kindvriendelijke en ervaren medewerker meer uit te laten leggen en meer rust en tijd te laten nemen voor de testafname.

Als er meerdere mensen uit je gezin getest moeten worden, word je altijd tegelijk getest. Voor Kinderen onder de 6 jaar, of extreem angstige kinderen, is het mogelijk getest te worden in onze kinderteststraat. Wil je hier meer over weten? Bel dan met 053 487 6840, toets 1.  Je kunt ons elke dag van 8:30 tot 17:00 uur bellen.

Een coronatest bij kinderen wordt op dezelfde manier afgenomen als bij volwassenen. Er wordt wel meer tijd genomen voor het testen van een kind en het kind ontvangt na de test een cadeautje.

Kinderen worden bij de GGD Twente getest met een PCR- of antigeentest. De afnamemethode is voor beide testen gelijk: met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel- en neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd.

GGD Twente gebruikt alleen testen voor kinderen waarbij met een wattenstaafje slijm uit de keel en neusholte wordt weggenomen. Er bestaan ook andere testen, zoals de ‘Sabbelwat’. Voor deze test moet een kind op een sponsje op een stokje sabbelen om speeksel op te vangen. In de praktijk blijkt vaak dat een kind lang moet sabbelen en er vaak te weinig speeksel kan worden opgevangen. Daarmee is deze methode niet kindvriendelijker. Ook moeten de resultaten apart worden geanalyseerd. Daardoor duurt het langer voordat er een uitslag is. De test is ook minder goed dan de PCR-test. Daarom gebruikt GGD Twente deze test niet.

Om te beslissen of je kind naar school mag, kan er gebruik worden gemaakt van de AJN-beslisboom.

Er zijn 2 versies van de beslisboom: 1 versie voor kinderopvang en basisscholen en 1 versie voor het voortgezet onderwijs.

De beslisboom is ontwikkeld op basis van de richtlijn van het RIVM en is een leidraad voor ouders en medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs.

Ja, het kind mag dan weer naar school. Als de klachten erger worden of veranderen moet het kind opnieuw thuis blijven en getest worden in afwachting van de testuitslag.

Een kind met klachten dat niet getest is, mag weer naar school als het kind minimaal 24 uur volledig klachtenvrij is.

Indien een kind in contact is geweest met een coronapatiënt, klachten krijgt en niet getest is, bel dan met de GGD voor advies.

Nee, niemand mag je kind tot een test verplichten. Als je ervoor kiest een kind niet te laten testen bij een besmetting in de klas/groep of nabije omgeving van je kind, dan moet je kind wel 10 dagen thuis in quarantaine blijven, voordat het terug mag naar school of de kinderopvang.

Als je kind corona-gerelateerde klachten krijgt terwijl het op school zit, moet de school besluiten je kind naar huis te sturen. Voor de kinderopvang geldt dit niet bij een snotneus of wat hoesten, maar wel als je kind koorts ontwikkelt of benauwd wordt. Je moet hier als ouder gehoor aan geven.

Is je kind 11 jaar of jonger, dan moet je als ouder/verzorger de afspraak maken.

Is je kind 12 jaar of ouder? Dan mag je de afspraak wel voor je kind maken, maar dan moet je kind zelf ook even aan de telefoon komen om in te stemmen met de testafspraak. Heeft je kind een eigen DigiD? Dan kun je ook online een afspraak maken. Dat werkt nog eenvoudiger.

Afspraak maken voor coronatest

Is je kind onderdeel van een bron- en contactonderzoek? Of is iemand in de klas of groep positief getest op corona? Dan krijg je van de GGD, school, kinderopvang of BSO informatie over hoe je de afspraak kunt maken en wanneer je kind zich te laten testen.

Op dit moment niet. Nu worden alleen mensen vanaf 18 jaar uitgenodigd. Dit komt, omdat er nog meer onderzoek nodig is naar de werking en veiligheid van de vaccinatie bij kinderen.