Gaat mijn afspraak door? Gaan de normale inentingen door? En andere vragen aan Jeugdgezondheid.

Kijk op Rijksoverheid.nl voor veelgestelde vragen over
het coronavirus en basisonderwijs en speciaal onderwijs.

Veelgestelde vragen

Kinderen krijgen vaak geen of heel milde klachten van de ziekte. Daarom vormen kinderen geen grote besmettingshaard voor de ziekte.

De medewerkers in de Jeugdgezondheid houden zich aan de landelijke afspraken. Deze afspraken maken de kans op coronabesmetting zo klein mogelijk. Ons werk is aangepast volgens deze afspraken. En op onze locaties zijn maatregelen getroffen om besmetting te voorkomen: alleen gezonde gezinnen komen naar ons toe; medewerkers blijven thuis als zij klachten hebben.

Over die maatregelen hebben wij nauw contact met het RIVM. Het RIVM raadt het gebruik van handschoenen en mondkapjes niet aan, omdat wij niet met de kwetsbare groep ouderen of zieken werken.

Wij volgen de situatie op de voet. Als het nodig is, passen wij onze werkwijze aan, om jou, ons en anderen te beschermen.
Lees er meer over bij de veelgestelde vragen aan het RIVM.

Niet alle afspraken op de consultatiebureau gaan door.

Deze afspraken gaan wel door:

De afspraken voor baby’s van 4 weken oud gaan wel door. En de afspraken waarbij je kind een prik (vaccinatie) krijgt gaan door, ter bescherming tegen andere ziekten. Dit zijn de afspraken rond: 4 weken, 2 maanden, 3 maanden, 4 of 5 maanden consult, 11 maanden, 14 maanden en 3.9 jaar.

Ben jij of je kind verkouden of heb jij of je kind last van hoesten, keelpijn of koorts? Kom dan niet naar de afspraak en neem telefonisch contact op via 0900- 333 888 9.

Deze afspraken gaan niet door:

De afspraken op het consultatiebureau waarbij je kind geen prik krijgt, gaan niet door .De afspraak wordt niet op een later moment ingehaald op het consultatiebureau.

Zie ook Met je baby of peuter naar het consultatiebureau.

Nee, de vaccinaties voor alle 9-jarigen gaan voorlopig niet door. De vaccinaties worden uitgesteld tot na de zomervakantie. Door het uitstellen van de vaccinatie komt de bescherming tegen deze ziekten niet in gevaar. Wanneer een nieuwe datum bekend is worden zij opnieuw uitgenodigd.

Zie ook Inentingen DTP en BMR voor kinderen 8 - 9 jaar.

Nee, de vaccinaties voor alle 12/13-jarige meisjes tegen baarmoederhalskanker (HPV) gaan voorlopig niet door. De vaccinaties worden uitgesteld tot na de zomervakantie. Door het uitstellen van de vaccinatie komt de bescherming tegen deze ziekten niet in gevaar. Wanneer een nieuwe datum bekend is worden zij opnieuw uitgenodigd.

Zie ook: Inentingen tegen baarmoederhalskanker.

Ja, de vaccinatie tegen de meningokokkenziekte voor 14-jarigen gaat door. Deze vaccinatie wordt niet in groepsverband gegeven, maar tijdens (individuele) spreekuren op het consultatiebureau.

Ben jij of je kind verkouden of heb jij of je kind last van hoesten, keelpijn of koorts? Kom dan niet naar de afspraak en neem telefonisch contact op via 0900- 333 888 9.

Zie ook: Inentingen MenACWY.

Ja, de 22 weken prik voor zwangere vrouwen gaat door. Deze vaccinatie wordt niet in groepsverband gegeven, maar tijdens (individuele) spreekuren op het consultatiebureau.

Ben je zelf verkouden of heb je last van hoesten, keelpijn of koorts? Kom dan niet naar de afspraak en neem telefonisch contact op via 0900- 333 888 9.

Zie ook: Inenting tegen kinkhoest voor zwangere vrouwen.

Per 2 juni kan iedereen met milde corona-klachten zich laten testen.
En verder: blijf thuis! Vermijd sociaal contact.

Milde klachten zijn: neusverkoudheid of hoesten, keelpijn, of koorts tot 38 graden Celsius.

Als een gezinslid verkoudheidsklachten heeft EN koorts, dan moet het hele gezin binnen blijven.
Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (koorts hoger dan 38 graden Celsius en moeite met ademhalen) en als je medische hulp nodig hebt.

Als je kind zich beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten heeft gehad, is het genezen. Dan kan het anderen niet meer besmetten.

Zoals voor alle mensen met gezondheidsproblemen geldt: houd de standaard hygiënemaatregelen in acht en blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn. Want bij kinderen (en volwassenen) met een longaandoening, kan het ziektebeeld ernstiger verlopen.

Deze maatregelen gelden overigens voor alle virussen, ook die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Ja, je kunt borstvoeding geven als je besmet bent met het coronavirus of klachten hebt die daarop wijzen. Borstvoeding is goed voor kind en moeder.

Antistoffen tegen coronavirus

Ben je besmet met het virus, dan gaat je lichaam antistoffen aanmaken. Via de moedermelk worden deze doorgegeven aan je baby. In de borstvoeding zijn specifieke antistoffen tegen het coronavirus gevonden. Daarnaast is borstvoeding belangrijk bij de bescherming tegen andere luchtweginfecties.
Denk er aan om voor en na het contact met je baby je handen te wassen.

Alternatief bij corona: kolven

Ben je te ziek om je kind zelf te voeden? Misschien kun je de moedermelk kolven, of kan je partner daarbij helpen. De afgekolfde melk kan veilig gegeven worden aan je kind.

Contact

Als je toch nog vragen hebt over het coronavirus.