Je hebt vast al veel gelezen en gehoord over het coronavaccin.

Al deze informatie zorgt misschien voor de nodige vragen. Vandaar dat we op deze pagina de meest gestelde vragen over het vaccin zo goed mogelijk beantwoorden.

Heb jij een andere vraag? Kijk voor meer informatie op Coronavaccinatie.nl of bel met het landelijk informatienummer 0800 1351.

De Rijksoverheid geeft stap voor stap aan welke doelgroepen aan de beurt zijn, zie Keuze en volgorde...

Je ontvangt een persoonlijke uitnodiging voor je vaccinatiemoment. In deze uitnodiging staat ook waar je de vaccinatie krijgt. Dat kan op een GGD-locatie zijn, bij je huisarts of in een verpleeghuis in de buurt.

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer lijkt op het coronavirus, maar is slechts een heel klein stukje van het virus. Wanneer dit kleine stukje in je lichaam komt, gaat je afweersysteem direct aan de slag om deze indringer uit te schakelen.

Wanneer het echte coronavirus daarna probeert je lichaam binnen te dringen, herkent je afweersysteem dit virus en kan het meteen ingrijpen. Je bent dan immuun.

Het vaccin van Pfizer is wereldwijd getest. In totaal deden 44.000 mensen mee aan dit onderzoek. Uit de resultaten blijkt dat 95% van de mensen die het vaccin kreeg, beschermd is tegen het coronavirus.

Nee, je bent niet verplicht om je te laten vaccineren. Je kiest zelf of je de prikken wel of niet wilt.

Wel is het erg belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Daarmee creëren we namelijk groepsimmuniteit en dooft de pandemie uit.

Normaal duurt het jaren voordat een nieuw vaccin wordt goedgekeurd. In het geval van het corona-vaccin is dit flink versneld, maar dat gaat niet ten koste van de strenge veiligheidseisen. Wereldwijd zetten enorm veel onderzoekers zich samen in om veilige vaccins te ontwikkelen.

Op de websites van de Rijksoverheid en het College ter beoordeling van geneesmiddelen vind je meer informatie over dit onderwerp:

Net als bij iedere andere vaccinatie kun je last krijgen van milde klachten. In het geval van het coronavaccin zijn dat roodheid, pijn of een zwelling op de plek van de prik. Daarnaast kun je last krijgen van spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen en verhoging. Deze klachten verdwijnen doorgaans na een paar dagen.

Het lijkt misschien vreemd dat je klachten krijgt, maar eigenlijk is dat heel logisch. Het afweersysteem in je lichaam reageert immers op de indringer. Het feit dat je milde klachten krijgt, is een teken dat het vaccin z’n werk goed doet.

Ondanks dat het vaccin bij tienduizenden mensen is getest, kunnen zeldzame, andere bijwerkingen nooit helemaal uitgesloten worden. Daarom houdt men de veiligheid van het vaccin continu goed in de gaten.

Bijwerkingen kun je melden op de site van Lareb.

Bijwerkingen op lange termijn zien we eigenlijk zelden bij een vaccin. Dat komt omdat een vaccin maar heel kort in je lichaam zit. Het is als het ware een training voor je afweersysteem. Daarna breekt het lichaam de stoffen in het vaccin weer af, net als bij andere vaccinaties die je krijgt.

Ja, mensen die Corona hebben gehad, kunnen gewoon gevaccineerd worden. De vaccinatie kan de antistoffen in je lichaam juist een boost geven. Wel raden we aan om te wachten met de prik tot je helemaal beter bent of om minimaal 4 weken na ontstaan van je klachten de prik te komen halen.

Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de werking van het corona-vaccin tijdens een zwangerschap. We raden daarom vooralsnog de prik af als je zwanger bent. Als vanwege je gezondheid de voordelen van het vaccineren zwaarder wegen kan jouw behandelend arts voor jou en in overleg met jou tot een ander advies komen. Overleg dit altijd met je behandelend arts.

Ja, dat mag. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en via de borstvoeding bij het kind kan komen.

Nadat je de prik hebt ontvangen, krijg je een bewijs van vaccinatie. Wij printen dit ter plekke uit.

Landelijk wordt er aan gewerkt dat je binnenkort ook met je DigiD een bewijs online kunt downloaden.

Bij het RIVM vind je nog veel meer antwoorden op vragen over corona-vaccins.