Je hebt vast al veel gelezen en gehoord over het coronavaccin.

Al deze informatie zorgt misschien voor de nodige vragen. Vandaar dat we op deze pagina de meest gestelde vragen over het vaccin zo goed mogelijk beantwoorden.

Heb jij een andere vraag? Kijk voor meer informatie op Coronavaccinatie.nl of bel met het landelijk informatienummer 0800 1351.

Heb je een eerste vaccinatie gekregen in het buitenland of bij een zorgverlener die geen tweede vaccinatie kan geven? En heb je nog een tweede vaccinatie nodig? Vul dan dit formulier van het RIVM in. Na akkoord krijg je een schriftelijke uitnodiging voor een afspraak voor je tweede vaccinatie bij de GGD.

Nee, je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt. De Gezondheidsraad en de minister van VWS bepalen welke doelgroep welk vaccin krijgt.

Lees meer over de verschillende coronavaccins.

Als je geen begeleiding nodig hebt, kom dan alleen naar de vaccinatieafspraak. Neem liever geen (kleine) kinderen mee naar jouw afspraak. Zo zorgen we er met elkaar voor dat we ons aan de maatregel van 1,5 meter afstand kunnen houden en er voldoende ruimte is voor de mensen die een prikafspraak hebben.

Als je niet alleen naar binnen kunt, mag je één begeleider meenemen naar de afspraak voor coronavaccinatie.

Nadat je de prik hebt ontvangen, krijg je een vaccinatieregistratiekaart van jouw vaccinatie. Wij printen dit ter plekke uit. Je kunt jouw registratie ook online inzien op Mijn RIVM, vaccinaties. De vaccinatieregistratiekaart en het vaccinatieoverzicht zijn géén vaccinatiebewijzen.

Je kunt zelf een coronabewijs aanvragen via de CoronaCheck-app. Hiermee bewijs je dat je gevaccineerd of negatief getest bent. Of dat je eerder corona hebt gehad. Je kunt de CoronaCheck-app gebruiken voor toegang tot bepaalde plekken. Of om naar andere landen te reizen. Bekijk de website www.coronacheck.nl van de Rijksoverheid voor informatie over de CoronaCheck-app en de QR-code. Ook vind je er een overzicht van de meestgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de helpdesk van de CoronaCheck-app: 0800-1421.

Nee, je bent niet verplicht om je te laten vaccineren. Je kiest zelf of je de prikken wel of niet wilt.

Als iedereen zich laat vaccineren, kan corona niet meer om zich heen grijpen. Zo krijgen we stap voor stap meer vrijheid terug. Een vaccinatie beschermt niet alleen jezelf. Maar ook jouw familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen.

Net als bij iedere andere vaccinatie kun je last krijgen van milde klachten. In het geval van het coronavaccin zijn dat roodheid, pijn of een zwelling op de plek van de prik. Daarnaast kun je last krijgen van spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen en verhoging. Deze klachten verdwijnen doorgaans na een paar dagen.

Het lijkt misschien vreemd dat je klachten krijgt, maar eigenlijk is dat heel logisch. Het afweersysteem in je lichaam reageert immers op de indringer. Het feit dat je milde klachten krijgt, is een teken dat het vaccin z’n werk goed doet.

Ondanks dat het vaccin bij tienduizenden mensen is getest, kunnen zeldzame, andere bijwerkingen nooit helemaal uitgesloten worden. Daarom houdt men de veiligheid van het vaccin continu goed in de gaten.

Bijwerkingen kun je melden op de site van Lareb.

Ja, mensen die Corona hebben gehad, kunnen gewoon gevaccineerd worden. De vaccinatie kan de antistoffen in je lichaam juist een boost geven. Wel raden we aan om te wachten met de prik tot je helemaal beter bent of om minimaal 8 weken na ontstaan van je klachten de prik te komen halen.

De Gezondheidsraad geeft aan dat 1 prik genoeg is voor mensen die minder dan 6 maanden terug corona hadden. Je hebt dan voldoende weerstand opgebouwd. Daarom is 1 prik van een vaccin genoeg voor goede bescherming. Meer informatie kun je vinden op Rijksoverheid.nl 

Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus dan niet-zwangere vrouwen. Daarom adviseren we alle zwangere vrouwen om - als zij hiervoor opgeroepen worden - zich te laten vaccineren.
Lees bij het RIVM meer over coronavaccinatie tijdens zwangerschap.

Bekijk de video van Ouders van Nu, waarin experts vragen beantwoorden over zwangerschap(swens) en vaccinatie.

Ja, dat mag. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en via de borstvoeding bij het kind kan komen.

Bij het RIVM vind je nog veel meer antwoorden op vragen over corona-vaccins.