Wil jij je laten vaccineren tegen het coronavirus, maar heb je last van prikangst?

De GGD zet zich dagelijks in om mensen met prikangst te helpen. 1 op de 5 Nederlanders is bang voor prikken. Gelukkig hoeft het geen belemmering te zijn om de coronavaccinatie te halen.

Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van prikangst. Twijfel je of je daardoor wel een coronavaccinatie wilt? Praat er dan met iemand over bij wie jij je prettig voelt. Misschien wil hij of zij wel met jou meegaan om je tijdens de vaccinatie te ondersteunen en af te leiden.

Tijdens de afspraak

Probeer, ondanks de angst, toch een afspraak te maken. Of kom langs voor een prik zonder afspraak. Het blijkt uit onderzoeken dat hoe vaker je een prik krijgt, hoe groter de kans is dat de angst vermindert. Bovendien levert het je nóg iets op: bescherming tegen het coronavirus.

Op Rijksoverheid.nl staat een interview met Henk Schenk, GGD-arts en gespecialiseerd in prikangst. Hij geeft 6 tips voor op de priklocatie:

  1. Zorg dat je uitgerust bent en voldoende gegeten en gedronken hebt. Je lichaam heeft die energie nodig.
  2. Geef bij binnenkomst gelijk aan dat je het spannend vindt. Bespreek met degene die de prik geeft wat je prettig vindt. De prikker geeft je graag wat extra tijd en uitleg. Je kunt ook liggend geprikt worden.
  3. Kijk niet naar je arm tijdens de prik. Dat helpt bij het ontspannen.
  4. Zoek afleiding: zet bijvoorbeeld jouw favoriete muziek op of kijk een video op je mobiele telefoon. De app AINAR, ontwikkeld door Tilburg University, kan je helpen om je prikangst door middel van puzzels onder controle te houden
  5. Ontspan je arm zoveel mogelijk, laat je schouders bewust zakken.
  6. Doe ademhalingsoefeningen. Adem bewust: in door de neus, uit door de mond. Als jij je daarop concentreert, ervaar je de prik als sneller en pijnlozer.

Meer informatie