Wil jij je laten vaccineren tegen het coronavirus, maar heb je last van prikangst? Dan kun je een speciale afspraak maken.

De GGD zet zich dagelijks in om mensen met prikangst te helpen. 1 op de 5 Nederlanders is bang voor prikken. Gelukkig hoeft dit je niet tegen te houden om de coronavaccinatie te halen.

Speciale afspraak

Als je prikangst hebt, kun je een speciale afspraak maken voor een vaccinatie. Tijdens deze afspraak is er meer tijd om je te begeleiden en er zijn ook hulpmiddelen aanwezig die afleidend werken. Ben je geïnteresseerd in een afspraak met deze extra aandacht? Dan kun je contact opnemen met de infolijn van GGD Twente via 053 487 6840 (toets 1). Een medewerker van de infolijn belt je daarna terug voor het maken van een afspraak.

6 tips om met prikangst om te gaan

Henk Schenk, GGD-arts en gespecialiseerd in prikangst geeft 6 tips voor op de priklocatie:

  1. Zorg dat je uitgerust bent en voldoende gegeten en gedronken hebt. Je lichaam heeft die energie nodig.
  2. Geef bij binnenkomst gelijk aan dat je het spannend vindt. Bespreek met degene die de prik geeft wat je prettig vindt. De prikker geeft je graag wat extra tijd en uitleg. Je kunt ook liggend geprikt worden.
  3. Kijk niet naar je arm tijdens de prik. Dat helpt bij het ontspannen.
  4. Zoek afleiding: zet bijvoorbeeld jouw favoriete muziek op of kijk een video op je mobiele telefoon. De app AINAR, ontwikkeld door Tilburg University, kan je helpen om je prikangst door middel van puzzels onder controle te houden
  5. Ontspan je arm zoveel mogelijk, laat je schouders bewust zakken.
  6. Doe ademhalingsoefeningen. Adem bewust: in door de neus, uit door de mond. Als jij je daarop concentreert, ervaar je de prik als sneller en pijnlozer.

Meer informatie