Als je 12 jaar of ouder bent, heb je een uitnodiging ontvangen voor de coronaprik.

Hoe werkt zo’n prik eigenlijk? En waarom zou je je laten vaccineren? Op deze pagina vind je meer informatie.

Waarom zou je je laten vaccineren als je jong en fit bent?

 

Video: Wat gebeurt er in je lichaam als je een vaccinatie krijgt?

Wat zijn mRNA-vaccins? En wat doen ze precies in je lijf? Psychobioloog Boy Vissers neemt je in deze video mee op reis door het lichaam in museum Corpus en laat je zien welke reis het mRNA-vaccin aflegt in je lichaam.

Wanneer mag je zelf beslissen of je een vaccinatie wil?

Ben je 16 jaar of ouder? Dan mag je zelf beslissen of je je wilt laten vaccineren. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan beslis je samen met je ouders of verzorgers over vaccinatie. Jij en je ouders kunnen je op allerlei manieren goed laten informeren voordat jullie een keuze maken. Kijk hiervoor ook op de website van Rijksoverheid.

Heb je een andere vaccinatie in je agenda staan?

Zorg dat er altijd minimaal veertien dagen zitten tussen de coronavaccinatie en vaccinatie uit het Rijksvaccinatieprogramma. Laat de coronavaccinatie voorgaan. Stel de vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma zo nodig uit.

Laat jij je vaccineren?

Wat zeggen ze op straat?

 

Word ik buitengesloten als ik me niet wil vaccineren?

Als jij je niet wilt laten vaccineren dan word je nooit buitengesloten of ergens niet toegelaten. Als het echt nodig is, kun je altijd op andere manieren toegang krijgen. Bijvoorbeeld door je op corona te laten testen. Of een bewijs te laten zien dat je corona hebt gehad (herstelbewijs van corona).

Meer informatie

Op het TikTok-kanaal van Putri Hintaran, arts infectieziekten van GGD Utrecht, vind je ook meer informatie. Heb je vragen over de coronavaccinatie? Je kunt jouw vragen ook via chat stellen.

 

Jongeren