Wanneer kan een kind met klachten naar het kinderdagverblijf of andere opvang? En andere vragen.

Veelgestelde vragen van ouders, scholieren, scholen en kinderopvangorganisaties over het coronavirus: lees hier de antwoorden van Rijksoverheid.nl.

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen anderhalve meter afstand te houden. Dit geldt ook op de kinderopvang en het basisonderwijs.

Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden. Dit geldt voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) op de middelbare scholen. De anderhalve meter tussen leerling en onderwijspersoneel blijft wel van kracht.

Veelgestelde vragen aan GGD Twente

Kinderen spelen een kleine rol bij de verspreiding van het coronavirus. Besmetting van kind op kind en van kind op volwassene is zeer zeldzaam.

Bij kinderen die besmet raken met het virus, verloopt de ziekte over het algemeen mild. Ze worden niet of slechts kort en niet ernstig ziek. Veelal is geen speciale behandeling nodig, anders dan ‘uitzieken’ en eenvoudige ondersteunende maatregelen zoals voldoende drinken en paracetamol. Er zijn maar weinig kinderen bij wie de klachten zo ernstig verlopen, dat een opname in een ziekenhuis nodig is.

Niet elke snotneus hoeft thuis te blijven. Heeft een kind een milde verkoudheid? Maar is het verder niet ziek, niet benauwd en heeft het geen koorts? Dan kan het wel naar de opvang. Zeker als het kind wel vaker verkouden is.

Ook een kind met milde klachten door bijvoorbeeld hooikoorts of astma hoeft niet thuis te blijven.

Heeft een kind luchtwegklachten en óók koorts of benauwdheid? Of woont het in huis bij een volwassene met koorts of benauwdheid, of bij een corona-patiënt?
Dan moet het wel thuisblijven. En kan een test nodig zijn.

Iedereen met corona-klachten kan zich laten testen.

Kinderen

Bij kinderen jonger dan 8 jaar doen we niet snel een coronatest. Kinderen vinden de test erg vervelend. En weinig kinderen hebben corona. Als ze corona hebben, hebben ze er weinig last van. En ze besmetten anderen niet vaak.

Heeft een kind luchtwegklachten en óók koorts of benauwdheid? Dan moet het wel thuisblijven. En kan een test soms toch nodig zijn.

We vragen kinderopvang met 3 of meer positief geteste kinderen/medewerkers in één groep dit te melden bij de GGD.

Kijk hier voor meer informatie en het meldformulier.

De richtlijnen voor de uitvoering en frequentie van schoonmaakwerk en desinfectie wordt op dit moment in samenwerking met het RIVM, de LCHV en de GGD herzien.

We raden het gebruik van desinfectiemiddelen en van hand-alcohol (handgel) af. Reinigen en wassen met water en zeep is veiliger en volstaat. Na het reinigen droog je je handen af met papieren handdoekjes.

Als het voor je werk niet lukt om 1,5 meter afstand van anderen te houden, dan moet je vanaf je derde trimester ander werk doen waarbij je de afstand wel kan houden. In overleg met de bedrijfsarts wordt dan vervangend werk gezocht. Dit geldt dus ook voor pedagogisch medewerkers en leraren.

Meer vragen en antwoorden over zwangerschap en Covid-19 (corona) bij het RIVM.