Tips voor fijne momenten. En het sterker maken van je geluksgevoel.

icoon Zinvol levenicoon Kwaliteit van leven

Een zinvol leven heeft grote invloed op je gezondheid. Net als de kwaliteit van je leven. Hoe fijn is het om ’s ochtends een reden te hebben om je bed uit te komen? En kan jij genieten en zit je lekker in je vel? Als je dingen doet waar je blij van wordt, voel je vaak meer dankbaarheid en tevredenheid. Natuurlijk is niet iedereen alle dagen 100% gelukkig. Maar het is goed om te weten dat dit van invloed is op je gezondheid.

Zinvol leven gaat ook over of je vertrouwen hebt in de toekomst. Of je je leven accepteert zoals het is. En ook of je zin hebt om nieuwe dingen te leren. Voel jij je goed? Kan jij je leven aan? Voel je je veilig en ben je tevreden over hoe je woont? Of kan je wel wat tips en hulp gebruiken? Lees dan verder.

Tips voor zingeving en kwaliteit van leven

  • Bedenk hoe jij op dit moment zin aan je leven geeft. Waar kom jij voor je bed uit?
  • Het helpt om dingen te (blijven) doen waar je van geniet en blij van wordt. Je kunt misschien niet meer alles doen wat je eerder deed. Kijk naar wat je nu wél kan doen. Wandelen in het bos, klussen in je woning. Of misschien wel dat ene boek lezen waar je nooit aan toe kwam.
  • Help een ander. Daar word je volgens onderzoek zelf ook blij van. Je kunt je hulp aanbieden op NL voor Elkaar. Op deze website kun je ook hulp vragen.
  • Sta stil bij de fijne kleine dingen in je dagelijkse leven. Neem een moment om er aandacht aan te geven. De smaak van een kop koffie. De kleuren die je ziet tijdens een wandeling. Het telefoongesprek met één van je kinderen. Die aandacht kan je stemming positief veranderen.
  • Leer iets nieuws. Het afgelopen jaar veranderde er van alles in ons leven. Door nieuwe dingen te leren kunnen we makkelijker omgaan met die veranderingen. Maak jezelf sterker. Leer bijvoorbeeld een muziekinstrument te spelen, brood bakken of volg een onlinecursus Spaans.

Meer tips