Maureen Viet (teamleider Jeugdgezondheid) heeft in januari meegedaan aan IkPas. Net als 722 andere Twentenaren.

portret van maureen vietHet was niet de eerste keer dat ze haar alcoholgebruik even op pauze zette. Samen met haar man 'past' ze elk jaar wel een maand. Niet altijd samen in dezelfde maand, want er wordt eerst even op de kalender gekeken of het uitkomt. Dit jaar was de verleiding groot tijdens het etentje van oma. Heeft ze de verleiding kunnen weerstaan?

Spa rood, rood wijntje?

Een rood wijntje bij het eten is toch wel heel lekker. En als dan ook nog de chauffeur is geregeld... Tsja, dan is het toch best lastig om niet voor een alcoholische versnapering te gaan. Maureen: "Mijn vader drinkt niet. Met familiefeestjes hoef ik mij dus geen zorgen te maken over een bob. Maar het ging allemaal goed, het is een Spa rood geworden i.p.v. een rood wijntje."

Waarom Maureen regelmatig een alcoholpauze inlast? Om fitter te zijn en bewuster te worden van de vanzelfsprekendheid. "Een maandje passen maakt je bewust van hoe gewoon het eigenlijk is om een wijntje of biertje te nemen. Mijn man en ik zijn ons hier al van bewust, omdat we vaker een alcoholpauze maand inplannen. Het mooie is dat nu ook vrienden er gewend aan raken. Enkelen lassen zelf ook nu en dan een alcoholpauze in. In plaats van 'wil je een biertje' vragen ze nu 'wat wil je drinken'. Het helpt dus ook om je omgeving van de gewoonte bewust te maken."

Fitter wakker

Fitter worden van een maandje zonder, klinkt erg interessant. Daarover willen wij natuurlijk ook graag meer weten. "Nou, als je 's avonds zonder glaasje alcohol op naar bed gaat, sta je de volgende ochtend toch wel wat fitter op. Met een glaasje alcohol op val ik gemakkelijker in slaap, maar ik slaap minder diep en word ik vaker wakker", legt Maureen uit.

Naast fitter worden en het bewuster worden op hoe makkelijk je een drankje pakt, had Maureen tijdens deze alcoholpauze ook nog een ander doel. Ze wilde weer in haar skibroek passen. En yes, ze past er weer in! ☺ Daar heeft IkPas zeker een steentje aan bijgedragen.

Maureen geeft aan dat het handiger is om aan te sluiten bij de landelijke IkPas-campagne, dan op eigen houtje een maand te passen. "Als je aansluit bij de IkPas-campagne kan je makkelijker uitleggen waarom je meedoet en aangeven dat je met je werkgever meedoet. En als je werkt bij de GGD aan gezondheid heb je nog een extra troef in handen in de uitleg. Dan werk je ook aan je eigen gezondheid", legt Maureen uit.

Aanmelden

Na het lezen van deze positieve ervaring van Maureen, kan het bijna niet anders dan dat jij je nu ook wilt aanmelden voor de volgende alcoholpauze. Schrijf je nu in voor de 40-dagen campagne, die start op 6 maart:

JA, IK PAS MEE!

Zet je alcoholgebruik op pauze en schrijf je in.

foto van man die wijnflessen in de glasbak gooit, met de tekst "al meer dan 30.000 deelnemers in 2019!"