Wethouder Anja Prins van de gemeente Losser doet mee aan IkPas. Net zoals 725 andere Twentenaren.

portretfoto van Anja Prins, wethouder LosserOver een paar dagen zit haar alcoholpauze erop. Gaat het haar makkelijk af? Of is het toch nog best een uitdaging? Wij vroegen haar waarom zij meedoet en hoe zij haar alcoholpauze tot nu toe heeft ervaren.

In de feestmaand december doet men niet moeilijk over een extra ongezond hapje of drankje. Veel mensen willen in januari daarom het nieuwe jaar weer gezond beginnen. Ruim 23.700 Nederlanders startten 2019 fris door mee te doen aan IkPas: 30 dagen geen alcohol.

Goed voorbeeld

Gemeente Losser ondersteunt dit landelijke initiatief. Hoewel Anja nauwelijks alcohol drinkt, doet zij uit solidariteit graag mee met deze actie, dat aansluit bij de nota Gezondheid van de gemeente Losser. “Het is een bekend gegeven dat het drinkgedrag van jongeren sterk beïnvloed wordt door hun omgeving; ouders, vrienden, familie, maar ook mensen met voorbeeldfuncties. Met even geen alcohol drinken kun je een voorbeeld stellen aan jongeren”, legt Anja uit.

Zeg het hardop

Deelname aan IkPas is voor Anja appeltje-eitje. Ze heeft tot nu toe geen lastige situaties meegemaakt. Haar tip? Laat mensen weten dat je mee doet. “Alcohol is in sommige situaties zo’n gewoonte geworden, dat men vreemd opkijkt als mensen niet meedrinken. Door bij mensen in mijn omgeving aan te geven dat ‘ik pas’, is het makkelijker om zonder verdere uitleg een alcoholvrij drankje te vragen”, vertelt Anja.

Wat heeft deze alcoholpauze tot nu toe opgeleverd? Anja: “Ik krijg veel positieve reacties van mensen. Deelname aan IkPas is een goede aanleiding om over alcoholgebruik in gesprek te komen. Nu moet ik ook nog wat tijd inplannen om meer te gaan sporten”.

Met het hele bedrijf?

Verder benadrukt Anja dat het voor ondernemers aantrekkelijk kan zijn om een actie als IkPas onder de aandacht te brengen. “Het is ook in hun belang dat werknemers gezond en fit zijn. Niet alleen omdat het ziekteverzuim dan wordt teruggedrongen, maar ook omdat werknemers dan veel vitaler en fitter zijn”.

Nieuwe kans

Wil jij deze uitdaging aangaan, maar heb je IkPas in januari gemist? In maart start de 40 dagen variant. Aanmelden voor deze alcoholpauze kan per 1 februari.

 IkPas