De Gezondheidsmonitor Jeugd. Hét vierjaarlijkse onderzoek onder jongeren van klas 2 en 4 van het regulier Voortgezet Onderwijs.

Het onderzoek over hun gezondheid, welzijn en leefstijl. In het najaar van 2019 hebben ruim 10.000 Twentse jongeren van 42 scholen de vragenlijst ingevuld. Van de uitkomsten maken de gezondheidsonderzoekers van GGD Twente een regionaal rapport en voor elke gemeente een eigen rapport. Met de gezondheidsdata die nu beschikbaar zijn, eindigt het niet, daar begint het eigenlijk. Gemeenten kunnen deze cijfers gebruiken als basis voor beleid. Zo werken data voor gezondheid van de Twentenaren.

Simone Boerema, onderzoeker Publieke Gezondheid bij GGD Twente: “Geweldig dat zoveel scholen en jongeren hebben meegedaan. Voor een onderzoeker is een zo hoog mogelijke deelname erg belangrijk. Je wilt goede en betrouwbare rapporten en adviezen maken voor onze Twentse gemeenten. De enorme berg data die we hebben gekregen uit het onderzoek is verwerkt en geanalyseerd. De uitkomsten zijn een regionaal rapport en 14 gemeentelijke rapporten. We hebben de gemeenterapporten gedeeld, maar de ontwikkelingen en opvallende uitkomsten kunnen we door het coronavirus niet bespreken zoals we gewend zijn. Dus hebben we het anders georganiseerd: we hebben een webinar gegeven.”

Wat heeft het webinar opgeleverd?

Simone Boerema vertelt: “De resultaten bespreken van een gezondheidsonderzoek hebben we niet eerder via een webinar gedaan. Ik denk dat het een zinvolle bijeenkomst was. Het helpt de informatie te vinden in het rapport en op onze website, maar ook om de informatie te begrijpen. Dat is ook de reactie die we hebben gekregen van de deelnemers. Het is goed om te zien dat de deelnemers divers waren met onder andere beleidsadviseurs, preventiemedewerkers en wethouders. De chatfunctie hebben we gebruikt om in gesprek te gaan. Mooi hoe betrokken en actief er werd deelgenomen.”

Wat gebeurt er nu verder?

Marieke Bunnik, adviseur gezondheidsbevordering GGD Twente legt uit: “Door het onderzoek worden trends zichtbaar in het gezondheidsbeeld van jongeren. Voor elke gemeente is dit hele waardevolle informatie voor het eigen gezondheidsbeleid. Natuurlijk stopt het voor ons als GGD niet als de rapporten klaar zijn en de toelichting gegeven is. Voor verdiepende vragen nu, maar ook later, staan wij klaar. Het mooie van het werken met onderzoeksdata is namelijk dat deze voortdurend te gebruiken zijn voor allerlei onderwerpen. Van armoede tot bewegen en van middelengebruik tot eenzaamheid. Gemeenten kunnen deze schat aan informatie telkens weer gebruiken bij het maken van lokaal beleid. Het is een puzzelstuk in de puzzel die gemeenten leggen.”

Meer weten?

Wil je de onderzoeksresultaten van jouw gemeente zien?

Ga naar Twentse Gezondheidsverkenning.