3 september 2021
Antwoorden op de meestgestelde vragen.

GGD Twente krijgt vragen over de E. coli-bacterie in het drinkwater in gemeente Oldenzaal, gemeente Losser en een klein deel van gemeente Dinkelland. Meestal worden mensen niet ziek door deze bacterie, maar soms kunnen mensen last krijgen van braken en diarree. Vitens werkt hard om het probleem op te lossen. De antwoorden op de meestgestelde vragen lees je hier.

Als mensen ziek worden, kunnen de klachten zijn:

  • Diarree. Soms kan er bloed bij zitten.
  • Buikpijn of buikkramp
  • Misselijk
  • Braken

De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal 3-4 dagen. De klachten zijn meestal na 2-9 dagen weer over.

Mensen kunnen besmet raken doordat ze besmet water binnen krijgen. Mensen kunnen ook elkaar besmetten. Zolang de bacterie in de ontlasting aanwezig is, ben je besmettelijk. Goed handen wassen is belangrijk om te voorkomen dat mensen anderen besmetten. Was vooral de handen goed met water en zeep nadat je naar het toilet bent geweest. En voor je eten klaarmaakt.

Kinderen onder de 5 jaar en ouderen boven de 60 jaar kunnen erger ziek worden door een E. coli.

Kook kraanwater minimaal drie minuten voor je het gebruikt. Bijvoorbeeld voor koffie, thee limonade, flesvoeding, tanden poetsen en het bereiden van maaltijden. Je kan ook water uit flessen gebruiken. Blijf dit doen tot er bericht komt van Vitens dat kraanwater weer gewoon gebruikt kan worden. Douchen en wassen kan volgens Vitens geen kwaad. Lees meer over het drinkwaterkookadvies van Vitens.

Vragen en meer informatie

Heb je een andere vraag? Bel dan met ons team Infectieziekten 053-487 6840 (bereikbaar op kantoordagen van 8.30 tot 17.00 uur). Meer informatie over het kookadvies en veelgestelde vragen en antwoorden hierover vind je op de website van Vitens. Houd ook www.waterstoring.nl in de gaten.