11 november 2022
Onze arts beantwoordt 10 prangende coronavragen.

Dat de ‘r’ weer in de maand is, merkten we in oktober aan de stijging van positieve coronatests. Ondertussen stabiliseert dat aantal. Komt het door de najaarscampagne van de herhaalprik? Of doordat we met het mooie herfstweer meer buiten waren? Toch worden mensen nog steeds ziek. Voor iedereen die wil weten hoe het ook alweer zit met testen en corona, beantwoordt onze GGD-arts Karlijn Kampman 10 prangende vragen.

10 vragen aan en antwoorden van arts Karlijn Kampman

“De meeste mensen kunnen thuis een zelftest doen. Voor bepaalde doelgroepen is het advies om altijd bij de GGD te testen. Dat zijn de zorgmedewerkers en de kwetsbare mensen. Met name inwoners van verpleeghuizen of mensen die daar naar de dagbesteding gaan. Maar ook als je geen zelftest kunt doen of een herstelbewijs nodig hebt, kun je bij ons terecht. We zeggen nooit nee.”

“Merk je dat je klachten krijgt? Dan ga je direct naar huis en doe je een zelftest.”

“Iemand blijft minimaal 5 dagen na zijn 1e ziektedag thuis. Ik weet uit eigen ervaring dat het lastig is om die eerste ziektedag te bepalen. Je moet goed nagaan wanneer je de eerste klachten kreeg. Na die 5 dagen moet je 24 uur klachtenvrij zijn voordat je weer naar buiten kunt. Vermijd tot en met de 10e dag zoveel mogelijk het contact met kwetsbare personen.”

“Het maximaal aantal dagen dat iemand in isolatie blijft, is 10 dagen. Heb je daarna nog steeds klachten, dan mag je toch weer naar buiten.”

“Toen mijn vriend een tijdje geleden positief testte, heb ik heb mezelf elke dag getest. Dat hoeft eigenlijk niet. Je mag tegenwoordig gewoon naar buiten en gaan en staan waar je wilt als je nauw contact hebt gehad met een positief getest persoon. Maar merk je dat je klachten krijgt? Dan test je natuurlijk wel direct!”

“Ik snap de verleiding. Je bent toch nieuwsgierig of er iets is veranderd in je testuitslag. Maar het heeft totaal geen zin om een paar dagen na je positieve test opnieuw te testen! Je kunt namelijk positief testen, terwijl het virus niet meer leeft. Maar je kunt ook negatief testen, terwijl je nog wél levend virus in je neus en keel hebt zitten. Na 1 positieve test, volg je het beleid van de overheid.”

“We spreken over isolatie wanneer je ziek bent en vervolgens niet naar buiten gaat. Dit is om andere mensen te beschermen. We spreken over quarantaine wanneer je voor een aantal dagen thuis afwacht of je ziek wordt. Omdat je bijvoorbeeld contact hebt gehad met iemand die positief is getest. Tegenwoordig hoeven mensen niet meer in quarantaine, want je mag gewoon naar buiten als je contact hebt gehad met een positief persoon.”

“Je bent klachtenvrij als je 24 uur de volgende klachten niet meer vertoont: koorts, hoest, keelpijn en neusverkoudheid.”

“Je bent zelf de belangrijkste graadmeter; het ligt eraan hoe iemand zich voelt. Je moet op een gegeven moment verbetering merken. Mijn vriend merkte pas op dag 9 na zijn 1e ziektedag dat hij iets beter werd. Als het niet beter wordt, of je bent erg benauwd, dan is het verstandig een arts te bellen.”

“Ik heb er 2! De 1e gaat over de verschillende soorten zelftesten. De instructies zijn lang, ingewikkeld en bevatten veel tekst. Dat blijft lastig. Want, voer je de test goed uit? Zit het stokje diep genoeg? Moet je de keel mee-testen? Mijn advies is: houd je aan de bijsluiter van de zelftest. Doe het teststokje in 1 neusgat en steek hem niet in de keel. Daar zijn de zelftesten nog niet voor goedgekeurd. Het is een ingewikkelde test, maar probeer hem zo goed mogelijk uit te voeren.”

“De 2e tip is dat je ondanks ‘coronamoeheid’ toch de basisadviezen opvolgt. We willen niet dat mensen overlijden en de zorg overbelast wordt. We doen het dus vaak niet per se voor onszelf, maar voor een ander. Daarnaast is het verstandig een afspraak te maken voor de herhaalprik. Want het huidige vaccin beschermt ook tegen de omikronvariant.”

GGD-arts Karlijn Kampman