15 februari 2021
Bellen als je aan de beurt bent.

In het NOS journaal van zondag 14 februari is het beeld ontstaan dat mensen ook zonder uitnodiging terecht kunnen voor vaccinatie. Dat is niet zo. Alleen mensen met een uitnodigingsbrief kunnen een afspraak maken. Wij plannen geen afspraken in voor die mensen die geen uitnodigingsbrief hebben ontvangen. Het heeft dus geen zin om te bellen als je nog niet aan de beurt bent voor vaccinatie.

Uitnodiging

Wij merken dat het callcenter veel gebeld wordt door mensen die nog niet aan de beurt zijn voor vaccinatie, maar wel graag gevaccineerd willen worden. Wij begrijpen dat mensen zich graag willen laten vaccineren. Toch kunnen wij geen afspraak inplannen als je nog geen uitnodiging ontvangen hebt. Omdat er landelijk te weinig vaccins beschikbaar zijn, is er landelijk een volgorde gemaakt. Dat betekent dat alleen de mensen die aan de beurt zijn, in aanmerking komen voor een vaccin.

Om er zeker van te zijn dat alleen mensen gevaccineerd worden die aan de beurt zijn, wordt iedereen met een afspraak gecontroleerd. Op locatie moet je jouw ID-bewijs laten zien.

In het item van de NOS is ook te zien dat medewerkers van de vaccinatielocatie gevaccineerd worden als er vaccins over zijn. Dat is in lijn met de landelijke afspraak 'mensen die vaccineren, mogen zichzelf ook vaccineren'. Met de vaccins die aan het einde van de dag over blijven, vaccineert GGD Twente medewerkers die direct betrokken zijn in het vaccinatieproces. Dit is belangrijk, omdat we daarmee indirect onze bezoekers beschermen, die de vaccinatie komen halen.

Volgorde van vaccineren

De Rijksoverheid bepaalt wie wanneer aan de beurt is in de vaccinatiestrategie. Krijg je een uitnodiging, dan kun je een afspraak maken voor vaccinatie. Deze afspraak kan ook plaatsvinden buiten de eigen GGD-regio, als dit jou beter uit komt.

Lees meer over de coronavaccinaties.