20 november 2024
Veel mensen hebben het fragment over gordelroos van het tv-programma Radar gezien. Er komen veel vragen binnen bij team Infectieziekten over de vaccinatie tegen gordelroos.
Wachtlijst
Op dit moment willen veel mensen een vaccinatie tegen gordelroos. Ook zijn er problemen met de levering van de vaccins. Daarom is er vanaf 27 november een wachtlijst. Kom je niet uit Twente? Neem dan contact op met de GGD uit jouw regio.
Gordelroos
Gordelroos wordt, net als waterpokken, veroorzaakt door een virus. Heb je waterpokken gehad? Dan blijft het virus in je lichaam, maar is het niet meer actief. Als je afweer minder wordt, kan het virus weer actief worden. Dan kun je gordelroos krijgen. Bij gordelroos heb je jeuk, pijn, vlekjes en blaasjes op de huid. Meestal zitten de vlekjes en blaasjes aan 1 kant van het lichaam. Soms kan gordelroos ernstige klachten geven. Bijvoorbeeld door zenuwpijn in het gezicht.
Ben je 60 jaar of ouder? Of is je afweer minder geworden, bijvoorbeeld door medicijnen? Dan heb je meer kans op gordelroos.
Wat te doen tegen gordelroos
Meestal gaat gordelroos vanzelf over. Voor de jeuk kun je een zalfje halen bij de drogist of apotheek, bijvoorbeeld zinkzalf of lanettecrème. Bel met de huisarts als je blaasjes hebt bij je oog, neus of oor.
Gordelroosvaccinatie
Er is een vaccinatie tegen gordelroos. Het vaccin Shingrix werkt erg goed. Bij volwassenen van 50 jaar en ouder beschermt het vaccin ongeveer 90 procent. Dat betekent dat van elke 10 gordelroosgevallen, er 9 worden voorkomen. Ook zorgt de prik ervoor dat je na gordelroos geen erge pijnklachten krijgt.
Je hebt 2 prikken nodig. Hier moeten 2 tot 6 maanden tussen zitten. Je kunt bijwerkingen krijgen. Denk aan pijn op de plek van de prik, spierpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, koorts en last van de maag en darmen. Deze klachten duren 1 tot 3 dagen en kunnen vervelend zijn.
Kosten van een gordelroosvaccinatie
Een gordelroosvaccinatie wordt meestal niet vergoed. Dit betekent dat je moet betalen voor een vaccinatie tegen gordelroos. Heb je een ziekte? Dan wordt een Shingrix vaccinatie soms wel vergoed.
De kosten van een gordelroosvaccinatie kunnen vanaf 1 januari 2025 stijgen. Het bedrag is nog niet bekend.
Informatie
- over gordelroos (RIVM en Thuisarts.nl)
- over de gordelroosvaccinatie