16 februari 2023
GGD Twente duikt dieper in persoonlijke (corona)verhalen. Deze week het verhaal van Evelien.

Evelien de Jonge is 48 jaar. Ze werkt bij Roessingh Arbeid in Enschede. Ze heeft een combinatiefunctie als adviseur arbeid en business consultant. Evelien helpt mensen die nu niet kunnen werken. Het doel is om hen te laten terugkeren naar werk. Vaak hebben de mensen die ze ziet een fysieke en/of mentale beperking. Onder haar cliënten zijn ook long covid-patiënten.

Long covid (langdurige klachten na corona)

Heb je langdurige coronaklachten en kun je niet zomaar weer volle bak aan de slag? Kan de huisarts je niet verder helpen? Mogelijk verwijst de bedrijfsarts of huisarts je door naar Roessingh Arbeid. Dan begint het met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek spreek je met een revalidatiearts, fysiotherapeut, psycholoog en adviseur arbeid. En die laatste, kan Evelien de Jonge of één van haar collega’s zijn. Evelien vertelt: Nieuwe cliënten beoordelen we vanuit allerlei invalshoeken. Ieder teamlid vanuit zijn of haar eigen vakgebied. We zoeken naar de best passende behandeling. Evelien is opgeleid als HR-adviseur. Ze weet veel van wetten en regelingen rond arbeidsongeschiktheid. En van belasting en belastbaarheid.

Herstel

Problemen zijn soms moeilijker dan ze op het eerste gezicht lijken. Vooral wanneer het gaat over long covid. Er is nog zóveel onbekend. Het herstel is zeer wisselend en kan lang duren. Regelmatig komt deze ziekte bovenop een andere ziekte. Het is dan de druppel die de emmer doet overlopen. Of het brengt iets uit het verleden opnieuw aan de oppervlakte. Denk aan longproblemen, burn-out of verzwakte weerstand.

Fysiek en mentaal

Bij Roessingh Arbeid kunnen mensen een traject volgen dat Vroege Interventie heet. Cliënten worden fysiek en mentaal getraind. Ze volgen een combinatie van therapieën. Cognitieve gedragstherapie, maar ook sport en spel. En dat 15 weken lang, 2 dagdelen per week. Dit wordt ook gebruikt voor long covid-cliënten. Evelien: Veel deelnemers hebben gemeen dat ze een perfectionistisch karakter hebben. Ze bijten zich vast in dingen. Tijdens dit traject gebeuren interessante dingen. Zoals bij een simpel potje paaltjesvoetbal, waarbij mensen ineens vér over hun grenzen gaan. De oorzaak: willen winnen. Dit bespreken we vervolgens met de deelnemer.

Stress

Langdurige stress heeft een negatief effect op je lichaam. Af en toe een piekmoment is niet slecht, maar je moet het wel kunnen opvangen. Dus ook rustmomenten creëren. Sommige mensen hebben na hun coronabesmetting een verstoord stress-systeem. Evelien: Wij zien mensen die het niet zelf kunnen oplossen, die in de overleefstand staan. Ze worstelen, kunnen er niets meer bij hebben. We leren hen: Wat kan, dat kan. En als het niet kan, dan niet. Oftewel: leren doseren en je grens aangeven. Deel je tijd in en hou je daaraan. Mensen die hun werk ervaren als druk, hebben de neiging om ontspannende dingen niet te doen. Voor hun gevoel hebben ze daar geen tijd voor. Dus slaan ze het sporten of avondje met vrienden over. Terwijl dat juist energie gééft.

Zorg en onderwijs

Denk nu niet dat Evelien alleen workaholics over de vloer krijgt. Ze merkt bijvoorbeeld dat bepaalde beroepsgroepen extra getroffen zijn door corona: mensen in de zorg en in het onderwijs. Vanuit een groot verantwoordelijkheidsgevoel gaan ze maar door, terwijl het soms beter is om even rustiger aan te doen of een langere pauze te nemen.

Rustig opbouwen

We trainen in groepen van 5 of 6 personen, vertelt Evelien. De klachten van deelnemers verschillen van long covid, tot whiplash, een nieuwe heup of een oncologische achtergrond. De meesten willen weer snel aan de slag. Ze hebben een hoog plichtsbesef. Maar het is beter dat ze verantwoord opbouwen. Daarbij moeten ze letten op hun eigen lichaamssignalen. Als het kan, kunnen ze steeds een stapje verder. Dat is beter dan een grote stap maken, teveel doen en een terugval krijgen. Vooral in het begin is opbouwen zwaar. Helemaal als je niet of laag belastbaar bent.

Goede voornemens

2023 is nog vers en voor goede voornemens is het nooit te laat. Daarom wil Evelien als gouden tip meegeven: Luister goed naar jezelf. Let op de signalen die je lichaam je geeft. En dat zeg ik ook tegen mezelf hoor, knipoogt ze. Want ik weet zelf ook hoe moeilijk het is om op tijd gas terug te nemen.

Wil je na het lezen van dit interview meer informatie over long covid? Lees dan verder bij de Rijksoverheid.

Portret van Evelien de Jonge
Evelien de Jonge, adviseur arbeid en business consultant bij Roessingh Arbeid