23 december 2022
Joppe voelde zich soms flink eenzaam. 

En dan ook nog verhuizen naar een nieuwe stad, op zoek naar een kamer en online hospiteren... Joppe Wesseling (26) studeert Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML). Een studie met veel experiment- en praktijkonderdelen. Het coronavirus zette hier een dikke streep doorheen. “Tijdens onze eerste laboratoriumdag kregen we te horen dat we geen theorielessen meer kregen op school. We dachten toen dat onze praktijkopdracht, een belangrijk deel van onze studie, wél door zou gaan. Totdat een docent zei: Ga maar naar huis, want jullie komen het lab niet in."

Het werd stil

Joppe en zijn medestudenten voelden zich nutteloos. Ze konden weinig werk verzetten. “We voerden een project uit samen met studenten van een andere studie. De IT’ers werkten gewoon achter de computer aan een app. Wij konden niet veel meer doen dan de theorieën uitwerken waar we in de praktijk mee aan de slag zouden gaan. Daar ben je wel een keer klaar mee. De anderen konden doorgaan, maar onze voortgang was nul. Dat voelt leeg.” Daarnaast liep zijn werk bij de trombosedienst terug: “De vaste medewerkers mochten nog wel werken. De studenten hoefden niet meer te komen.” Net voordat de pandemie uitbrak, ging Joppes relatie uit. Dus ook privé was het stiller geworden.

Kleine bubbel

Zijn stage bij ziekenhuis Rijnstate in Arnhem bracht een kleine verandering. “Hier mocht ik wel in het laboratorium werken. Maar ze wilden niet veel mensen op de afdeling hebben. Het advies was om thuis of in de bibliotheek te werken.” Door corona nam het ziekenhuis minder stagiaires aan. Joppe: “Je mist het sociale contact met leeftijdsgenoten en medestagiaires. Je maakt minder snel een praatje of wisselt minder snel ideeën uit.” Op dat moment woonde hij samen met 3 vrienden. “Dat was mijn geluk. We begrepen elkaar goed, want we maakten hetzelfde mee. Je bubbel wordt kleiner. Het positieve is wel dat ik hierdoor een betere band heb gekregen met de vriendinnen van mijn huisgenoten.”

Online bezichtigingen

Joppes volgende stage is bij het RIVM in Utrecht. Daar loopt hij tegen het volgende probleem aan: de zoektocht naar een kamer. Een kamer bekijken en je eventuele toekomstige huisgenoten ontmoeten, zoals gebruikelijk is tijdens een hospiteeravond, was er nu niet bij. Joppe: “Zit je daar voor je cameraatje in een Zoom-meeting met 4 anderen die de kamer ook willen. Iedereen praat door elkaar heen. Probeer dan maar eens als leukste over te komen! Heel ongemakkelijk.”

Eenzaam

Eenmaal een kamer gevonden, ervaarde Joppe hoe het was om een lange tijd alleen te zijn. “Ik ging altijd in de bieb leren, maar daar kon ik nu niet heen. Studeren en ontspannen, alle bezigheden liepen in elkaar over. En dat in 1 kleine kamer. Je wordt dan gek.” Hoe Joppe zich er dan toch doorheen geslagen heeft? “Ik keek elke serie die er was. Ging gamen. ’s Avonds met vrienden een bordspel doen met een biertje. Ik probeerde nieuwe dingen uit, zoals yoga. En ik nam de tijd om uitgebreid te koken. Ook was ik zo slim om meer te gaan sporten. Ik schreef me in voor een marathon en ben daarvoor gaan trainen. Afgelopen juni was het zover: ik heb hem gelopen. Dat gaf wel voldoening!”

Studeren vanuit huis

Joppes moeilijkste periode duurde zo’n 2 à 3 maanden. Hij pakte daarna snel de draad van het gewone leven weer op. Maar achteraf zegt hij: “Misschien had ik toen meer mensen moeten opzoeken. Want het was leeg hoor. En alleen. Studeren vanuit huis, ik vond het maar niks. Ik dacht dat ik wel goed alleen kon zijn, maar dat viel mij vies tegen.” Ook al was het zwaar, Joppe kent mensen die het moeilijker hadden dan hij. Hij noemt studenten die een burn-out kregen of stopten met hun studie en weer bij hun ouders gingen wonen. Joppe heeft het sociale gedeelte erg gemist. “In een Skype-room blijf je niet even hangen. Nu weet ik hoe fijn het is om na een college na te praten. Of, als je iets niet snapt, het met medestudenten te bespreken. Ik dacht dat ik het chill vond om thuis en in de bieb te leren, maar ik heb geleerd dat ik mensen om me heen nodig heb!”

Student Joppe Wesseling