29 april 2021
De wethouders van de Enschede, Hengelo en Almelo hebben het startsein gegeven.

Het landelijke programma richt zich op kwetsbare mensen en moet hen helpen onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. De drie gemeenten draaien het programma samen met GGD Twente. Door actieve begeleiding en open gesprekken over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie helpen zij kwetsbare mensen een bewuste keuze te maken over het moment van hun zwangerschap. Landelijk doen 141 gemeenten mee aan het programma. Almelo, Enschede en Hengelo starten als eerste gemeenten in de regio Twente.

Wat is Nu Niet Zwanger?

LogoNNZmettekstNu Niet Zwanger is een van de landelijk aanbevolen interventies in het kader van het actieprogramma Kansrijke Start. Nu Niet Zwanger (NNZ) ondersteunt kwetsbare mensen bij de bewuste invulling van hun kinderwens. Een bewuste keuze maken of je nu al wel, of nu nog niet zwanger wil worden, geeft letterlijk regie op de loop van je leven. Wanneer er risicofactoren spelen zoals een verstandelijke beperking, dakloosheid, verslaving of psychische problemen kan de komst van een kind de problemen verergeren.

Hulpverleners begeleiden mensen allereerst met een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Zij sluiten daarbij aan bij de dagelijkse leefwereld en verkennen met hen welke vragen, emoties, ideeën en drempels er bestaan. Nu Niet Zwanger is er voor vrouwen en mannen in de vruchtbare leeftijd waarbij sprake is van een opeenstapeling van problemen en/of beperkingen.

Lees verder over 'Nu Niet Zwanger'.