18 september 2018
Resultaten onderzoek 'Seks onder je 25e'.

Ruim driekwart van de jongeren die seks hebben gehad, vinden seks belangrijk. En ze weten wat ze fijn vinden. Maar het kan beter:

  • Zo weet 47% van de jongens en 35% van de meisjes niet dat je onvruchtbaar kunt worden door een SOA.
  • Een kwart van de jongeren denkt dat je door 'de pil' minder kans op een SOA hebt.

Dit blijkt uit de cijfers van het grote landelijke onderzoek ‘Seks onder je 25e’.

Aan het onderzoek deden landelijk 20.500 jongeren van 12 tot 25 jaar mee. Het onderzoek is een initiatief van Rutgers en Soa Aids Nederland, in samenwerking met 15 GGD'en, het Ministerie van VWS, het RIVM, het CBS en I&O Research. In Twente deden 1100 jongeren mee.

Jongeren beoordelen seksuele voorlichting matig

Seksuele voorlichting op school krijgt van de Twentse jongeren het cijfer 5,8. Bijna alle jongeren krijgen seksuele voorlichting. Tijdens deze lessen gaat het vooral over anticonceptie, soa, hiv, aids en voortplanting.

Gezondheidsbevorderaar Marieke Bijen: “De leuke kanten van relaties en seks komen minder vaak aan bod. Net als sexting en het aangeven van grenzen. Liefde en seks zijn iets moois. Het kan positiever benaderd worden”.

Condoomgebruik onder jongeren

Bij de eerste keer seks heeft 70% van de jongeren een condoom gebruikt. Condoomgebruik is vaak van korte duur. Slechts een kwart hield dit drie maanden of langer vol.

Een groot deel van de jongeren heeft geen condoom bij zich als dit nodig is. Veel jongeren schamen zich om condooms te kopen. Ook vindt ruim een derde dat ‘condooms bij je dragen’ betekent dat je op seks uit bent. Het is hoog tijd dat het condoom geen taboe meer is.

Meer voorlichting blijft nodig

De cijfers laten maar weer eens zien dat voorlichting op school heel belangrijk is. GGD Twente ondersteunt professionals die met jongeren werken, zodat er in het onderwijs aandacht is en blijft voor seksuele vorming.

Jongeren onder de 25 jaar met vragen over soa, zwangerschap, anticonceptie en seksualiteit kunnen gratis en anoniem terecht bij: