29 juli 2021
“Samenloop van omstandigheden heeft gezorgd voor deze grote uitbraak.”

De onderzoeken die GGD Twente heeft gedaan en laten doen naar de corona-uitbraak bij horecagelegenheid Aspen Valley zijn afgerond. De bevindingen zijn gedeeld en besproken met het RIVM, Aspen Valley en gemeente Enschede. Conclusie van de onderzoeken: “Samenloop van omstandigheden heeft gezorgd voor deze grote uitbraak.” 

Manager afdeling corona van GGD Twente Reinier van Broekhoven: “Het is onze taak infectieziekten te bestrijden. Over de oorzaak van grote uitbraken weten we nog lang niet alles. Deze onderzoeken hebben ons de kans gegeven veel waardevolle informatie te verzamelen voor de bestrijding van het virus. Het is goed om te zien hoe iedereen de afgelopen weken vanuit zijn eigen rol heeft bijgedragen en wil leren van deze uitbraak. Alleen samen kunnen we corona bestrijden. Op basis van alle onderzoeksgegevens concluderen wij dat er sprake is van een samenloop van omstandigheden. Het belang van vaccineren willen we daarom ook nu weer benadrukken. Bescherm jezelf en de mensen om je heen. Maak die afspraak.”

Versoepelingen op 26 juni

Op 26 juni 2021 werden de coronamaatregelen van de Rijksoverheid versoepeld. In het weekend dat volgde, werden in Nederland en dus ook in Twente volop horecagelegenheden bezocht. Zo ook Aspen Valley in Enschede.

Verschillende onderzoeken: waardevolle informatie

Op 30 juni kwam de eerste uitslag binnen van een positief getest persoon die in de nacht van 26 op 27 juni bezoeker was van Aspen Valley. Uit de daaropvolgende dagen blijkt uit bron- en contactonderzoek een sterk oplopend aantal besmettingen dat gelinkt wordt aan het bezoeken van de horecagelegenheid diezelfde nacht. Voor goed zicht op de uitbraak adviseerde GGD Twente alle bezoekers die in de nacht van 26 op 27 juni in Aspen Valley waren zich te laten testen.

Aanvullend onderzoek

Naast het uitgebreide bron- en contactonderzoek heeft GGD Twente in samenspraak met Aspen Valley en gemeente Enschede aanvullend onderzoek gedaan en laten doen. Dit betreft een uitgebreide laboratoriumanalyse naar de variant, een bezoek aan de locatie en een ventilatieonderzoek.

Conclusie van de onderzoeken

GGD-arts Sanne Mensink: “Op basis van alle onderzoeksgegevens vinden wij het waarschijnlijk dat er sprake is geweest van een zogeheten superspreader-event. Dit houdt in dat er een buitengewoon groot aantal personen op één locatie is besmet. Er zijn sterke aanwijzingen dat één SARS-CoV-2-besmettelijk persoon aanwezig is geweest en deze besmettingen heeft veroorzaakt. Door één aanwezig besmet persoon kunnen tientallen tot honderden andere personen besmet raken. Dit kon ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Belangrijke factoren die hebben bijgedragen, zijn de oprukkende -meer besmettelijke- deltavariant, het gedrag van mensen in de horeca -zoals luidkeels meezingen en hard praten, schreeuwen om boven muziek uit te komen- en onvoldoende ventilatie van de binnenruimte.”

 

Corona2019 2