Help mee met het onderzoek!

Bijna een kwart van de Twentenaren voelt zich eenzamer dan voor de coronacrisis. En ruim de helft beweegt en sport veel minder. Dit blijkt uit een eerste onderzoek.

Mentale gezondheid

Twentenaren hebben minder mentale problemen door de coronacrisis dan de rest van Nederland . Maar ook in Twente voelen inwoners zich nu vaker

  • angstiger (34%)
  • somberder (24%)
  • gestrester (29%)
  • eenzamer (23%)

Minder bewegen en sporten

De leefstijl van Twentse inwoners is zoals die van de gemiddelde Nederlander. Sommigen drinken nu meer alcohol (10%) of eten minder gezond (14%). Ruim de helft sport en beweegt (veel) minder.

Karlijn Tijhuis, gezondheidsbevorderaar GGD Twente: Het is juist extra goed om in deze tijd voldoende te bewegen. Op Loket Gezond Leven zijn veel tips te vinden om dichterbij of in huis te bewegen”.

Anderhalf meter afstand is lastig

Wat vinden mensen het lastigst?

  • zo veel mogelijk thuis te blijven
  • niet op bezoek te gaan bij mensen die meer risico lopen
  • anderhalve meter afstand houden

Ruim 70% van de Twentenaren geeft aan dat vooral bij het boodschappen doen mensen te dichtbij komen. Ook bij het werken buitenshuis (65%) is het lastig om afstand te houden.

Dat blijkt allemaal uit de Twentse cijfers van het eerste landelijke corona-onderzoekvan in april. Landelijk vulden al 90.000 mensen de vragenlijst in. Het corona-onderzoek is een samenwerking met het RIVM en andere GGD’en. In Twente deden al ruim 2800 inwoners mee.

Help en doe mee aan het onderzoek

De resultaten van het onderzoek gebruikt de overheid voor het bepalen van het landelijk beleid. Ook zien overheden in de regio hoe het met hun inwoners gaat. En wat het de coronacrisis met inwoners doet.

Regelmatig is er een vragenlijst om ontwikkelingen te kunnen volgen. De tweede vragenlijst komt rond 20 mei. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter het inzicht geeft in hoe het met mensen gaat. Meld je aan voor het GGD Panel. Dan ontvang je automatisch een uitnodiging voor de volgende vragenlijst over Corona.

Aanmelden GGD Twente Panel