17 december 2020
Sinds de laatste peiling in augustus, is het aantal COVID-19 besmettingen verder gestegen.

De coronacrisis heeft effect op het welzijn van mensen. Bijna een kwart van de Twentenaren voelt zich eenzamer dan voor de coronacrisis. Dit blijkt uit de vijfde peiling van het coronaonderzoek. Dit onderzoek van GGD Twente is in samenwerking met het RIVM en andere GGD-en.

Inwoners konden de vragenlijst invullen van woensdag 11 november tot en met zondag 15 november. De resultaten zijn gebaseerd op antwoorden gegeven in die periode. In totaal hebben ongeveer 3000 Twentenaren de vragenlijst ingevuld.

Eenzaamheid neemt toe

Vergeleken met de peiling in augustus lijkt het sociale en mentale welzijn weer iets af te nemen. In november is 63% van de Twentenaren enigszins tot sterk eenzaam. In augustus was dit 45%. Ook slapen zij minder goed. Bijna de helft van de deelnemers geeft aan problemen te hebben met slapen.

Cristel Boom, epidemioloog GGD Twente: “Iedereen kan iets betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt. Een klein gebaar kan het verschil maken. Extra belangrijk nu mensen zich meer eenzaam voelen. Kijk op EenTegenEenzaamheid.nl wat jij kunt doen”.

Minder sporten en alcohol drinken

Het aantal deelnemers dat aangeeft (veel) minder te zijn gaan sporten was flink gedaald sinds het eerste onderzoek. Maar dat is sinds augustus weer gestegen met bijna 10%. In vergelijking met de vorige meting zijn der dus meer mensen die minder zijn gaan sporten. Op LoketGezondLeven.nl zijn veel tips te vinden om dichterbij of in huis te bewegen.

Twentenaren drinken nu minder alcohol dan voor de coronacrisis. In augustus gaf 17% aan minder te drinken, nu 28%.

Testen

Niet alle mensen met klachten blijven thuis en laten zich testen. Mensen met klachten gingen o.a. de deur uit om te werken (29%) of om boodschappen te doen (44%). Van de Twentse deelnemers heeft ongeveer de helft zich laten testen. De belangrijkste reden om niet te testen is dat mensen denken dat ze geen corona hebben, omdat ze milde klachten hebben.

Benieuwd naar meer resultaten?

Alle resultaten van dit onderzoek zijn te vinden op Twentse Gezondheidsverkenning.

Help zicht te houden op de crisis: doe mee aan het onderzoek!

Regelmatig zetten we een vragenlijst uit om ontwikkelingen te kunnen volgen. Ook jij kunt helpen, door de vragenlijst in te vullen. Zo krijgen we in Twente meer zicht op hoe het met onze inwoners gaat. En wat de coronacrisis met de Twentenaren doet. De resultaten gebruikt de overheid voor het bepalen van het landelijk beleid.

Het is dus belangrijk dat veel mensen de vragenlijsten invullen.

Je kunt je aanmelden voor het GGD Panel.

Je krijgt dan automatisch een uitnodiging om deel te nemen aan het volgende corona-onderzoek.