Het gaat om jongeren die geboren zijn in 2001 tot en met 2005.

In 2019 krijgen jongeren tussen van 14 t/m 18 jaar een uitnodiging voor een vaccinatie (inenting) tegen meningokokken ACWY.

In 2018 kreeg een deel van de 14-jarigen (geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004) al een uitnodiging voor deze inenting.

De reden voor deze extra vaccinatie is een toenemend aantal besmettingen met meningokokkentype W sinds 2015.

Wanneer wordt de meningokokkenprik gegeven?

  • in maart en april de jongeren die zijn geboren in 2001, 2002, of januari - april 2004, bekijk hier het prikschema
  • in mei en juni de jongeren die zijn geboren in 2003 of 2005 (dit schema zetten we in april op de site)

Ongeveer twee weken van te voren ontvang je van het RIVM een uitnodigingsbrief. In deze brief staat wanneer en waar je de prik kan halen.

Niet in aanmerking, toch vaccineren?

Komt jouw kind niet in aanmerking en wil je toch graag je kind laten vaccineren? Bespreek dit dan met je huisarts. Soms kan de huisarts deze vaccinatie geven. En anders kun je de vaccinatie krijgen bij de Travel Health Clinic. De vaccinatie is dan niet gratis. Het kost ongeveer 60 euro.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De bacterie verspreidt zich door de lucht, via druppeltjes vocht (bijv. bij hoesten, niezen of zoenen door een besmette persoon).

Bij gezonde mensen veroorzaakt de bacterie meestal geen ziekteverschijnselen. In zeldzame gevallen kan de bacterie in het zenuwstelsel komen en hersenvliesontsteking veroorzaken. Als de bacterie in de bloedbaan komt, kan hij bloedvergiftiging veroorzaken.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Meningokokkenziekte of de vaccinatie MenACWY?