Op het moment zijn er berichten in de media over het voorkomen van meningokokkeninfecties in Nederland.

De meningokok is een bacterie die ziekten als hersenvliesontsteking (meningitis) en bloedvergiftiging kan veroorzaken. Veel gezonde mensen dragen de bacterie ongemerkt bij zich in de neus-keelholte en worden er niet ziek van. Hier geven we antwoord op een aantal meest gestelde vragen.

Wat is meningokokken?

De meningokok is een bacterie die zich verspreidt door de lucht, via druppeltjes vocht (bijv. bij hoesten, niezen of zoenen door een besmette persoon). Bij gezonde mensen veroorzaakt de bacterie meestal geen ziekteverschijnselen.
In zeldzame gevallen kan de bacterie in het zenuwstelsel komen en hersenvliesontsteking veroorzaken.
Als de bacterie in de bloedbaan komt, kan hij bloedvergiftiging veroorzaken. De ziekte komt het meest voor bij jonge kinderen, tieners en 65+ ers.

Wat is meningitis?

Meningitis is een hersenvliesontsteking. De verschijnselen van hersenvliesontsteking zijn hoge koorts, braken en stijfheid van de nek. De ontsteking kan veroorzaakt worden door de meningokokbacterie.

Hoe groot is de kans dat mijn kind ziek wordt door de meningokok?

Die kans is erg klein. Er zijn verschillende typen van deze bacterie. In Nederland worden mensen vooral ziek van type B, C, W en Y. Sinds drie jaar is er een toename van patiënten met meningokokken W. Voor 2015 waren er in Nederland ongeveer 4 patiënten met meningokokken W per jaar. Dit jaar zijn er 57 patiënten met deze ziekte. Daarom is het rijksvaccinatieprogramma aangepast. Sinds 1 mei worden peuters gevaccineerd met een vaccin dat ook beschermd tegen dit type meningokokken. En in het najaar worden 14-jarigen uitgenodigd om zich te laten vaccineren.

Wie worden uitgenodigd voor vaccinatie via het rijksvaccinatieprogramma?

Peuters van 14 maanden krijgen een uitnodiging voor de vaccinatie tegen meningokokken op het consultatiebureau. Sinds 1 mei is dit een vaccin dat beschermt tegen type A, C, W en Y. Tieners die 14 jaar worden tussen 1 mei en 31 december 2018 kunnen ook gevaccineerd worden. Zij worden uitgenodigd vanaf oktober 2018. In 2019 komen alle kinderen die dan 14 jaar worden (geboren zijn in 2005) in aanmerking voor de vaccinatie.

Mijn kind komt niet in aanmerking. Kan ik mijn kind toch laten vaccineren?

Het rijksvaccinatieprogramma wordt aangeboden aan kinderen van een bepaalde leeftijd. Valt je kind hier niet onder en wil je toch graag je kind wilt laten vaccineren? Bespreek dit dan met je huisarts. De vaccinatie is dan niet gratis. Het vaccin kost ongeveer 60 euro.

Zijn er nog andere maatregelen die ik kan nemen om mij te beschermen tegen meningokokken?

Sommige mensen dragen de bacterie ongemerkt bij zich (bijvoorbeeld in de neus). Zij kunnen de bacterie ongemerkt overdragen aan een ander. Daarom is een goede hygiëne bij het hoesten altijd belangrijk (dat wil zeggen: gebruik papieren zakdoekjes en was je handen na het hoesten).

Vragen?

Meer informatie over meningokokkeninfecties en de meningokokkenvaccinatie vind je bij het RIVM.

Of neem met vragen over inentingen tegen meningokokken contact op met Jeugdgezondheidszorg.