7 juni 2022
Bij GGD Twente, Medisch Spectrum Twente en PlusApotheek de Kolk kun je in de week van 13 juni terecht voor een hiv-sneltest.

Waar en hoe kan ik me laten testen?

Zonder afspraak: dinsdag 14 juni

Op dinsdag 14 juni 2022 kun je tussen 16.30 en 19.30 uur zonder aanmelding langskomen bij:

Met afspraak

Aanmelden voor een afspraak kan door op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur te bellen naar telefoonnummer 06-31751531. Je krijgt dan een oproepnummer, een tijd en de plaats waar de test wordt gedaan, in de week van 13 juni tot en met 17 juni.  

Anoniem

Anonimiteit is verzekerd: er worden geen persoonlijke gegevens geregistreerd. Aanmelden kan ook onder een verzonnen naam. Iedereen vanaf 18 jaar die wel eens onveilig seksueel contact heeft gehad of mogelijk met besmet bloed in aanraking is geweest, kan zich aanmelden.

Over hiv

Afgelopen jaar testten 411 Nederlanders positief op hiv. Hiv is tegenwoordig goed te behandelen met medicatie. Mensen worden dan niet meer ziek van het virus, maar ook zijn ze niet meer besmettelijk voor anderen. Hierdoor wordt het aantal nieuwe hiv-diagnoses elk jaar lager (in 2019 nog 580 per jaar). Helaas lopen er ook nog steeds ongeveer 1640 mensen rond met hiv zonder het zelf te weten. Zij worden niet behandeld en kunnen dus wel ziek worden en het virus op anderen overbrengen.

Met de gratis sneltesten vestigen het MST hiv-behandelcentrum en GGD Twente de aandacht op het belang om meer te testen op hiv bij mensen die risico hebben gelopen. Dat is in principe iedereen die ooit onbeschermde seks heeft gehad. Ook mensen die in aanraking zijn geweest met besmet bloed kunnen risico lopen op hiv.

Snel, eenvoudig en gratis testen op hiv

  • Voor de test wordt één druppel bloed geprikt uit de vinger.
  • De test is gratis en de uitslag is binnen 20 minuten bekend.
  • Bij een positieve uitslag is nazorg geregeld.
  • Tijdens het testen is een verpleegkundig specialist of een verpleegkundig consulent hiv aanwezig die vragen over hiv en aids kunnen beantwoorden.
  • En eventueel gratis vaccineren tegen hepatitis B, als je in de risicogroepen valt.

Meer informatie

Heb je vragen? Neem contact met ons op.