Het Ministerie van VWS heeft jodium-tabletten verstuurd naar inwoners onder de 18 die dicht bij een kerncentrale wonen.

In Lingen (Duitsland) staat een kerncentrale. Deze bevindt zich 20 km van Denekamp. Voor Twente betekent dit dat alle huishoudens, waar kinderen wonen die 18 jaar of jonger zijn, in oktober 2017 een doosje jodiumpillen hebben ontvangen.

Niet in Dinkelland en Losser

In 2015 zijn in Twente in een groot deel van de gemeenten Dinkelland en Losser al jodiumpillen verspreid door de Veiligheidsregio Twente. Deze adressen ontvangen niet nogmaals jodiumpillen. Zij kregen wel een brief met uitleg. Voor alle andere adressen in Losser en Dinkelland geldt dat in oktober 2017 jodiumtabletten zijn bezorgd bij alle huishoudens waar kinderen wonen tot 18 jaar.

Geen doelgroep, toch tabletten

Als je niet tot de doelgroep behoort, maar wel jodiumtabletten in huis wilt hebben, dan is het mogelijk om bij de apotheek een doosje jodiumtabletten te kopen. Zwangere vrouwen wordt ook aangeraden om jodiumtabletten in huis te halen. Zij worden hierover geïnformeerd via de verloskundige of gynaecoloog.

Kans op incident minimaal

De kans op een incident bij een kerncentrale is en blijft heel klein. Het is echter gemakkelijker om vooraf tabletten te bezorgen dan om na een ramp de verspreiding te organiseren. Daarom heeft het Ministerie van VWS besloten inwoners te voorzien van jodiumtabletten.

Meer informatie