11 januari 2023
In 2023 kunnen vrouwen en mannen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 HPV-prikken halen.

Vaccineren tegen HPV

GGD Twente vaccineert kinderen tegen HPV. Dit jaar kunnen dus ook vrouwen en mannen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 gratis HPV-prikken halen. Mannen zijn nog niet eerder uitgenodigd voor de HPV prik, vrouwen wel.

Over HPV

HPV is een virus, het Humaan Papilloma Virus. Zo'n 80 tot 90% van de mensen wordt minstens 1 keer in hun leven besmet met HPV. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je gemakkelijk en zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18. Deze typen leiden het vaakst tot kanker. De bekendste kanker door HPV is baarmoederhalskanker, maar je kunt er bijvoorbeeld ook kanker aan de mond, keel of penis door krijgen. Het vaccin waarmee de GGD prikt beschermt goed tegen type 16 en 18. En dus ook tegen de kanker die je door deze typen kunt krijgen.

Afspraak maken

Het RIVM verstuurt tussen half januari en half februari de uitnodigingen. Een afspraak voor het prikken maak je eenvoudig online via hpvafspraak.nl. De eerste prikken worden in de eerste week van februari gezet. Je kunt hiervoor terecht in Enschede en Almelo. Er wordt geprikt op dezelfde locaties als waar de coronaprikken worden gezet. Aan het Colosseum in Enschede en de Woonboulevard in Almelo.

Aantal prikken

Er zijn 2 prikken nodig om je goed te beschermen tegen HPV. Tussen de prikken moet minimaal 5 maanden zitten. Als je 2 gratis prikken wilt, dan is het belangrijk dat je de 1e prik voor 1 juli 2023 hebt gehaald. Kun je de 2e prik pas in 2024 halen? Dan betaal je de prik zelf. Weet je niet of je prikken tegen HPV hebt gehad? Op hpvafspraak.nl kun je ook opvragen of en hoeveel prikken je hebt gehad.

Meer informatie

Om een goede keus te maken of je deze vaccinatie wilt, is het goed om er meer over te lezen:

Of bekijk de informatie op onze website.