07 juli 2021
Karlijn is arts infectieziektebestrijding.

Ze werkt inmiddels 13 jaar bij GGD Twente. “Ik weet nog dat ik op een feestje zat en iemand aan me vroeg: “Corona, wordt dat nog wat?” en dat ik antwoordde: “Nee joh, dat blijft gewoon in China!” Daar heb ik me toch flink in vergist.”

SOA’s en Corona

De laatste jaren bestond Karlijns werkveld uit seksuele gezondheid en spoorde ze SOA’s op: “In deze functie was ik verantwoordelijk voor het voorkomen van het ziek worden van grote groepen mensen, dus dat een infectie zich niet verder verspreid. Vanaf het begin van de coronapandemie verschoven mijn werkzaamheden zich in sneltreinvaart van seksuele gezondheid naar de bestrijding van het coronavirus.”

“In het begin van de pandemie hebben we met de verschillende GGD-artsen de taken voor Twente verdeeld” vertelt Karlijn: “Ik heb toen het testgedeelte op me genomen. Dat bestond onder andere uit onderzoeken welke coronatests we als GGD wilden inzetten, onze testers scholen en informeren en protocollen schrijven voor in de teststraten. Dat vond ik vanaf de start enorm gaaf om te doen. Onze coronatesters zijn allemaal aanpakkers, echte bikkels. Ze staan vaak met dat warme pak te zwoegen; voor de gezondheid van een ander nota bene. Ik heb heel veel respect voor ze!”

Een gemeenschappelijk doel

“Zo’n uitbraak als de coronapandemie is ongekend”, stelt Karlijn: “Ik heb de Mexicaanse griep ook meegemaakt, waarbij we bijvoorbeeld ook op grote schaal vaccineerden, maar dit is nog veel groter. Ik had bij het begin van de pandemie nooit kunnen denken dat er bijvoorbeeld een lockdown zou komen.”

De eerste Twentse patiënt testte positief op corona begin maart 2020. Over wat Karlijn sindsdien het meest is bijgebleven van de pandemie, vertelt ze: “Ik kijk eigenlijk grotendeels positief terug op deze periode. Toen het zo enorm druk werd, werden we zo onwijs goed ondersteund: dat is nog steeds iets waar ik kippenvel van krijg. Een forensisch arts, een jeugdarts en een tuberculosearts kwamen ons helpen. We hebben nog steeds elke dag overleg samen. We voelen echt een gemeenschappelijk doel: het coronavirus zo goed mogelijk bestrijden!

 

Karlijn