GGD Twente publiceert resultaten van het onderzoek naar gezondheid van kinderen in Twente, de 'Kindermonitor'.

In het najaar van 2017 hebben we een groot onderzoek gedaan onder 10.000 ouders. We vroegen naar de gezondheid, welzijn en leefstijl van kinderen van 0 tot 12 jaar. Op een aantal punten is het leven voor Twentse kinderen in de laatste vier jaar prettiger geworden: er wordt minder gepest; minder gezinnen hebben moeite met rondkomen; en minder kinderen hebben last van de sigarettenrook van hun ouders.

Vaker water en thee zonder suiker

Net als vier jaar geleden vindt de grote meerderheid van de ouders hun kind gezond en weerbaar. Ruim driekwart van de ouders heeft geen grote zorgen bij het opvoeden.

GGD Twente werkt eraan kinderen meer water te laten drinken, in plaats van drankjes met suiker. “Gelukkig zien we dat kinderen anno 2017 vaker water en thee zonder suiker zijn gaan drinken”, zegt Kees Smit, epidemioloog bij GGD Twente.

Alcoholgebruik blijft in Twente een punt van zorg. De ouders zijn wel strenger geworden over alcoholgebruik vóór de 18e verjaardag van hun kind. Maar tegelijkertijd valt op dat ze soepeler zijn over alcohol drinken, dan over roken.

Minder moeite met rondkomen

Het herstel van de economische crisis is ook in Twente te zien: minder ouders dan in 2013 geven aan dat ze moeite hebben met rondkomen. Wel heeft nog steeds 11% van de Twentse gezinnen moeite met rondkomen. In de helft van deze gezinnen levert dit voor de kinderen spanningen op. Jammer genoeg weet lang niet iedereen dat hun gemeente daar hulp bij kan bieden.

Resultaten vormen basis voor beleid

Later verschijnen uitgebreidere rapportages waarin de resultaten per gemeente worden weergegeven. Op grond van deze onderzoeksresultaten kunnen gemeenten, GGD en welzijnsinstellingen in Twente gefundeerd beleid ontwikkelen om de gezondheid en het welzijn van kinderen te bevorderen.