09 juli 2021
GGD Twente heeft op vrijdag 9 juli de 500.000e coronaprik gezet.

Sinds deze week worden de eerste gezonde tieners gevaccineerd. In de afgelopen vier weken zette de GGD maar liefst 190.000 coronavaccinaties in de regio Twente.

Vanzelfsprekende keuze

Anne-Marie Kok, Afdelingshoofd Vaccineren bij GGD Twente, overhandigde een bioscoopbon aan de 18-jarige Fleur, die de half miljoenste prik kreeg. Fleur: “De keuze voor vaccineren was voor mij vanzelfsprekend. Ik hoop dat we op die manier het normale leven weer terug krijgen. Ik heb gekozen voor het Janssen-vaccin, omdat ik dan met 1 prik klaar ben."

Anne-Marie Kok: “We zijn erg trots dat het gelukt is om in de afgelopen periode zoveel mensen in Twente te vaccineren. Nu is het de beurt aan de jongeren. We zien dat er veel gehoor wordt gegeven aan de oproep om een afspraak te maken voor een coronavaccinatie. En door levering van extra BioNTech/Pfizer vaccins kun je ook al op hele korte termijn bij ons terecht voor een prik. We zien echter ook regelmatig dat mensen niet op komen dagen voor de vaccinatie. Natuurlijk kan het voorkomen dat je verhinderd bent op de afgesproken datum. Lukt het je niet om langs te komen voor de coronavaccinatie? Bel dat het landelijke afsprakennummer 0800-7070 om de afspraak af te zeggen en een nieuwe te plannen. Zo komt de plek vrij voor iemand anders, die graag een vaccinatie wil.”

Vaccinatie jongeren

Alle 12- tot en met 17-jarigen ontvangen op korte termijn een uitnodiging voor vaccinatie. Naast deze uitnodiging roept de Rijksoverheid de jongeren per geboortejaar gefaseerd op via de (sociale)media om digitaal een afspraak in te plannen voordat zij een uitnodiging hebben ontvangen. Jongeren met achterliggende gezondheidsproblemen waren al eerder aan de beurt.

Eigen keuze

Jongeren vanaf 16 jaar beslissen zelfstandig of ze een coronavaccinatie willen. Jongeren tussen de 12 en 15 jaar beslissen in principe samen met hun ouder(s) of verzorgers(s) over vaccinatie. Het is belangrijk dat de jongeren zich goed laten informeren.

Chatten over vaccinatie

Jongeren die vragen hebben over hun coronavaccinatie kunnen deze stellen via de chat voor jongeren tot 23 jaar van www.jouwggd.nl. Dat kan ook anoniem. De chat is geopend van maandag tot en met vrijdag van 14.00 uur tot 22.00 uur en in het weekend van 18.00 uur tot 20.00 uur.

Junior coronacollege op 12 juli

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) organiseert een ‘Junior coronacollege’ op 12 juli a.s. vanaf 14.30 uur. Tijdens het Junior coronacollege worden diverse vragen beantwoord als: Hoe werkt het, is het vooraf voldoende getest, wie bepaalt of je de prik mag krijgen? Jongeren tussen de 12 en 17 jaar en/of hun ouders kunnen het college live volgen via het CBG-YouTubekanaal. Vragen kunnen van te voren via dit formulier worden gesteld.

 

500.000e coronaprik