28 april 2021
De afgelopen weken kwam er steeds meer coronavaccin beschikbaar en heeft de GGD meer prikken kunnen zetten.

En ook de verwachtingen voor de komende periode zijn positief. Het tempo van prikken kan daardoor de komende tijd flink toenemen. Benieuwd naar wie er (bijna) aan de beurt zijn voor een vaccinatie bij de GGD? Hieronder lees je er meer over.

Wie zijn er (bijna) aan de beurt voor een prik bij de GGD?

Vorige week ontvingen mensen die geboren zijn in 1953 en 1954 een uitnodiging voor coronavaccinatie. Deze week wordt de uitnodiging verstuurd naar mensen geboren in 1955.

In mei zijn ook de mensen van 18 tot en met 59 jaar met een medische indicatie aan de beurt. Zij ontvangen een uitnodiging van hun huisarts. Maar ze worden, in tegenstelling tot eerdere landelijke berichten, niet door hun huisarts geprikt. Landelijk is afgesproken dat de GGD deze groep gaat prikken. De GGD heeft immers de locaties en het personeel klaarstaan. Zo gaat het sneller en is het minder belastend voor de reguliere zorg die de huisartsen leveren.

Daarna start de GGD met de groep mensen van 50 tot en met 59 jaar zonder medische indicatie. Deze groep wordt van oud naar jong uitgenodigd.

Veel gestelde vragen

Nee, dat kan niet. De Gezondheidsraad adviseert welk vaccin voor welke doelgroep is.

Dit hangt af van het aantal vaccins dat beschikbaar is. Het kan soms echt een paar weken duren voor je terecht kunt. De tijdslots die we open zetten voor afspraken, passen we aan op het aantal vaccins dat we geleverd krijgen. Soms komen tussendoor meer vaccins beschikbaar of worden vaccins opnieuw verdeeld. Het kan dus zijn dat iemand die vandaag belt pas over drie weken terecht kan en iemand die de dag daarna een afspraak maakt dezelfde week nog. Dat wisselt dus. Als GGD sluiten we steeds aan bij de laatste ontwikkelingen.

In de regio Twente zijn er op dit moment vier vaccinatielocaties: in Almelo, Enschede, Markelo en Oldenzaal. Binnenkort openen ook de locaties in Hengelo en Nijverdal.

Je kunt ook kiezen voor een vaccinatielocatie in een andere GGD-regio. Bijvoorbeeld als dit voor jou dichterbij is, je er sneller of op een voor jouw agenda beter moment terecht kunt. Op de website van GGD GHOR Nederland kun je zien waar de vaccinatielocaties in Nederland zijn.

Meer informatie

Het ministerie van VWS bepaalt de vaccinatiestrategie. De GGD gaat dus niet over wie er, wanneer aan de beurt is, of met welk vaccin iemand wordt geprikt.
Kijk voor meer informatie op: