Enkele leden van een kaartclub die in het Sint Kuryakos kerkgebouw in Enschede samenkomt, zijn besmet met het coronavirus.

Sluiting kerken

De drie Syrisch – Orthodoxe kerken in Enschede hebben daarom in goed overleg met GGD Twente besloten per direct twee weken te sluiten en ook de activiteiten tot die tijd stop te zetten. Dit omdat activiteiten, zoals kaartclubs, in het kerkgebouw plaats vinden en er nauwe relaties met de kerk zijn. Deze sluiting is een van de maatregelen waardoor verdere verspreiding wordt voorkomen. De kerkgemeenschap heeft hierin direct hun verantwoordelijkheid genomen en hopen dat de uitbraak hiermee snel tot stilstand komt.

Bron- en contactonderzoek

De besmette personen zijn door de GGD gebeld en zitten in isolatie. De GGD voert verder bron- en contactonderzoek uit om mogelijke verdere besmettingen op te sporen en te voorkomen. Leden van de kerk zijn door de kerken ook geïnformeerd over de situatie en wat dit voor hen betekent. Zoals strenge social distancing maatregelen: 1,5 meter afstand houden.

Voor mensen die in direct contact zijn geweest met een persoon met COVID-19 gelden quarantaine maatregelen. Verder geldt voor iedereen; heb je klachten die passen bij het coronavirus, blijf thuis en laat je testen. Via het landelijke nummer 0800 - 1202 kun je een afspraak maken voor een test.

Het virus is nog niet weg

Met het versoepelen van de maatregelen is de kans reëel kans dat er op plekken clusters ontstaan. Dan is het zaak om snel te handelen en de juiste maatregelen te treffen om de besmetting in te dammen.

Door de versoepeling kan het maatschappelijke leven weer op gang komen. Samen met de inwoners van Twente kunnen we dit op een gezonde manier doen. Een cluster als deze laat zien dat het virus nog altijd niet weg is. Belangrijk is en blijft om je aan de maatregelen te houden. Op deze manier houden we samen eventuele clusters klein en voorkomen we verdere verspreiding van het virus.

Meer informatie

Lees verder over testen en maatregelen.