18 januari 2021
In Twente is zoals verwacht de Britse variant van het coronavirus vastgesteld.

Dit past bij het landelijke beeld van het OMT dat ongeveer tien procent van de mensen de Britse variant heeft. Dat is uit de kiemsurveillance naar boven gekomen. Elke week worden 25 willekeurige monsters opgestuurd voor nader onderzoek. Deze positieve testen worden bekeken op afwijkende waarden die kunnen wijzen op veranderende stammen van het virus. Zo wordt in kaart gebracht of het virus verandert en welke variant waar in Nederland voorkomt.

Belangrijk om maatregelen te volgen

GGD Twente maakt zich grote zorgen en roept Twentenaren op zich aan de maatregelen te houden. Samantha Dinsbach, directeur Publieke Gezondheid: “We wisten dat het een kwestie van tijd was dat de Britse coronavariant ook in Twente werd vastgesteld. De hogere besmettelijkheid baart ons grote zorgen. Positief is dat de cijfers aan het dalen zijn, maar nog niet hard genoeg om de zorg op adem te laten komen. Alleen samen zorgen we dat het virus niet verder verspreidt. Het is alle hens aan dek. Er is geen andere optie dan ons langer aan de maatregelen te houden en je te laten testen als je klachten hebt.”

Britse variant van het coronavirus

Op basis van de informatie die nu bekend is, wordt men niet vaker ernstig ziek van de Britse variant van het coronavirus. Mogelijk ontwikkelen kinderen wel vaker griepachtige klachten. Deze variant is waarschijnlijk besmettelijker dan de ‘normale’ variant. Op de website van het RIVM is meer informatie te vinden over de Britse coronavirusvariant.