21 oktober 2020
In de media is veel te zien en te lezen over (commerciële) organisaties die op corona testen.

Als GGD krijgen we daar steeds meer vragen over. In dit bericht lees je meer over de testen en hoe wij werken.

Goedgekeurde en betrouwbare test

Met een test kun je meten of iemand is besmet met het coronavirus. Het RIVM vindt op dit moment één test betrouwbaar en heeft deze goedgekeurd. Dit is de PCR-test. Deze test speurt het virus op. Met een wattenstaafje wordt er slijm achter uit je keel en neus gehaald. Dit gaat naar een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Het laboratorium test of het virus in het slijm uit je keel en je neus zit. Is het virus aanwezig, dan ben je besmet met het coronavirus.

De GGD gebruikt deze betrouwbare en goedkeurde PCR-test. Iedereen met corona-klachten kan zich bij ons gratis laten testen. Wij kunnen alleen bron- en contactonderzoek doen met de positieve uitslag van een PCR-test. De uitslag moet bij ons binnenkomen via een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd.

Testcapaciteit uitbreiden

Iedereen met klachten kan een gratis PCR-test aanvragen die wordt afgenomen in de GGD-teststraten. GGD Twente kan op dit moment 1100 mensen per dag testen. Ook in het weekend.

Het aantal testen wordt de komende tijd verder verhoogd. Dat doen we met een extra teststraat in Oldenzaal maar ook door samen te werken. De samenwerking die binnenkort wordt gestart, is met organisaties die ook de PCR-test doen, namens de GGD. Zie ons overzicht van testlocaties.

PCR-test bij bedrijven

Soms is er een wachttijd bij de GGD. Dan kun je niet altijd dezelfde dag komen voor een test. Misschien wil je toch snel een test doen. Er zijn in Twente bedrijven die een PCR-test afnemen. Testen bij deze bedrijven is niet gratis. Bij een positieve uitslag volgt bron- en contactonderzoek door de GGD. Wil je je laten testen door een commercieel bedrijf? Kijk dan eerst of het om een PCR-test gaat.

Andere testen

Er zijn ook andere testen die bedrijven gebruiken, zoals de antistoffentest. Met een druppel bloed wordt gezocht naar antistoffen tegen het virus. Antistoffen worden door het lichaam aangemaakt om het virus te bestrijden.

Omdat het enige tijd duurt voordat antistoffen worden aangemaakt, kan het zijn dat je negatief test bij een antistoffentest, terwijl bij de PCR-test wel virus wordt aangetoond. Dit betekent alleen dat er nog geen antilichamen door het lichaam zijn aangemaakt. Omdat het virus gevonden is, kun je wel anderen besmetten. Bij een positieve uitslag wordt er geen bron- en contactonderzoek door de GGD gedaan. De uitslag komt namelijk niet van een door het RIVM goedgekeurd laboratorium.

Er is daarnaast nog veel onbekend over deze testen. Zo is nu nog niet duidelijk of iedereen antistoffen aanmaakt. Het kan dat mensen met milde klachten geen of heel weinig antistoffen aanmaken. Iemand kan dan toch besmet zijn, maar de test zegt van niet.

Daarom zijn deze testen (nog) niet door het RIVM goedgekeurd. Dat komt omdat ze dus minder betrouwbaar zijn. En omdat ze niet kunnen zien of je nu besmet bent.